Gentse literatuurprof krijgt sanctie: 'gedrag niet verenigbaar met ambt van professor'

18/04/17 om 15:42 - Bijgewerkt om 18:28

De Gentse professor die vorige zomer in opspraak kwam wegens machtsmisbruik en ongeoorloofde relaties met vrouwelijke doctoraatstudenten, is door de tuchtcommissie van de UGent schuldig bevonden. Beroep is aangetekend.

Gentse literatuurprof krijgt sanctie: 'gedrag niet verenigbaar met ambt van professor'

© Belga Image

De Universiteit Gent legt literatuurwetenschapper een sanctie op: hij wordt van 'gewoon hoogleraar' naar 'hoogleraar' gedegradeerd. Dat betekent een loonverlies dat kan oplopen tot 10.000 euro bruto per jaar.

Delen

Opvallend is dat de tuchtcommissie zelf zegt dat de affectieve en seksuele relaties van een consensueel karakter waren.

Vorig jaar in juni kwamen verhalen aan de oppervlakte over seksuele intimidatie, machtsmisbruik en ongepast gedrag aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. De professor zou doctoraatstudenten die hij begeleidde en tegenover wie hij dus een machtspositie bekleedde geïntimideerd hebben en zelfs onder druk hebben gezet om een relatie met hem aan te gaan. Nieuwssite Apache had het zelfs over een doofpotoperatie, waarbij klachten van doctoraatsstudenten weggemoffeld zouden zijn.

Omdat geen van de slachtoffers officieel klacht indiende, besliste rector Anne De Paepe om zelf een dossier samen te stellen. In de zomer maakte ze dat over aan de tuchtcommissie voor zelfstandig academisch personeel, die bestaat uit vijf professoren en een rechter. De sancties die kunnen worden opgelegd, variëren van een waarschuwing tot ontslag.

Onlangs heeft die commissie dus besloten de professor een sanctie op te leggen. Ondertussen is beroep aangetekend. Opvallend is dat de tuchtcommissie zelf zegt dat de affectieve en seksuele relaties van de professor van een consensueel karakter waren en er geen sprake is van grensoverschrijdend gedrag in de zin van de welzijnswet over veiligheid en gezondheid op het werk. Wel is er een sanctie opgelegd omdat zijn houding niet verenigbaar zou geweest zijn met het ambt van professor.

Onze partners