Gentse bisschop weigert viering van conservatieve priester

08/07/11 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

De Gentse bisschop Luc Van Looy heeft een Heilige Eremis verboden in de kerk van Merelbeke, die zou worden geleid door priester Mathias De Clercq van het conservatieve broederschap Pius X, een afscheuring van de katholieke kerk.

De 25-jarige Merelbekenaar Matthias De Clercq werd vorige zaterdag tot priester gewijd in de conservatieve broederschap Pius X.

Hij zou dit weekend zijn eerste eigen misviering leiden in de kerk van Sint-Pietersbanden in Merelbeke. Maar daar heeft de Gentse bisschop Luc Van Looy een stokje voor gestoken.

Conservatieve afscheuring

De Clercq behoort tot het broederschap Pius X, een afscheuring van de katholieke Kerk onder leiding van aartsbisschop Marcel Lefebvre, die het niet eens was met de vernieuwingen van het tweede Vaticaans Concilie.

De volgelingen van Pius X dragen de mis op in het Latijn en de priesters staan met de rug naar de gelovigen.

Viering in tent

Adrien Dhooghe, de pastoor van Merelbeke, ziet daar geen graten in en stelde zijn kerk ter beschikking van De Clercq. 'Maar de bisschop verbood het gebruik van de kerk. Dan moet ik volgen natuurlijk', zegt Dhooghe. Uit noodzaak vroeg de familie dan maar aan de gemeente om de dienst te verhuizen naar een tent, naast de kerk.

Onwettige wijding

Volgens het bisdom voeren ze uit wat het Vaticaan opdraagt. 'De wijdingen van de broederschap zijn onwettig. Een onwettig gewijde priester kan geen eredienst opvoeren in de kerk', stelt de woordvoerder van de bisschop.

Matthias De Clercq was niet bereikbaar voor commentaar. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners