Gentse Belfortploeg breidt uit naar andere provincies

11/07/11 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

Naast de Gentste groep gaan er ook Belfortploegen komen in andere provincies, dat kondigt Francis Van den Eynde aan.

Gentse Belfortploeg breidt uit naar andere provincies

© Image Globe

De Gentse Belfortploeg werd door onder andere oud-Kamerlid Francis Van den Eynde opgericht uit onvrede met de koers en stijl van het Vlaams Belang.

Volgens de Belfortploeg wordt de partij gedomineerd door wat zij de 'Antwerpse gemeenteraadsfractie' - lees: Filip Dewinter, Gerolf Annemans en voorzitter Bruno Valkeniers - noemen. Het oud-Kamerlid werd wegens zijn Gents dissident initiatief uit het Vlaams Belang gezet.

Van den Eynde: 'We moeten wel verder gaan met al die steun''Tijdens verschillende 11 juli-manifestaties, zoals zondag in Kortrijk, hebben we vastgesteld dat we veel steun krijgen, zowel van binnen als buiten de partij', zegt Van den Eynde. 'We moeten wel verder werken omdat we zoveel steun krijgen.'

Daarom is zondagavond beslist om het initiatief van de Belfortploeg, die eind juni uit het Vlaams Belang gezet werden, uit te breiden.

Frank Vanhecke begeidt

Voormalig Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke zal het aanbevelingscomité leiden dat de verschillende Belfortploegen zal begeleiden. Vanhecke, erevoorzitter van Vlaams Belang, had eerder aangekondigd het Vlaams Belang vandaag te zullen verlaten, tenzij de Belfortploeg zou opnieuw geïntegreerd zou worden in de partij.

Het buiten zetten van de Gentse dissidenten was onder meer voor Koen Dillen, zoon van de stichter van de partij, al de aanleiding om uit het Vlaams Belang te stappen.

Herbronning van het nationalisme

De Belfortploegen worden provinciaal georganiseerd als werkgroepen voor politieke actie en herbronning van het nationalisme. 'Het doel is ons ideeëngoed aan te passen aan deze tijd. Mijn grote verwijt aan de partij is dat ze dat weigert te doen', aldus Francis Van den Eynde.

Het is de bedoeling om zowel ex-Vlaams Belangers als Vlaams Belangers rond te tafel te krijgen, waardoor ze beter naar buiten kunnen komen. Bij de partijleden die hun interesse hebben laten blijken, zitten geen parlementsleden.'Het is niet echt de bedoeling om een nieuwe partij te vormen', benadrukt Francis Van den Eynde nog. (Belga/SD)

Onze partners