Gents N-VA'er: 'Werkonwilligen zijn minderwaardige mensen'

30/06/14 om 06:46 - Bijgewerkt om 06:56

Het Gentse gemeenteraadslid voor N-VA Guido Meersschaut vindt werkonwilligen 'minderwaardige mensen'. Ook gevangenen zijn dat volgens hem.

Gents N-VA'er: 'Werkonwilligen zijn minderwaardige mensen'

Het N-VA-logo © BELGA

Tijdens een Gentse gemeenteraad liet N-VA'er Guido Meersschaut optekenen: 'Minderwaardige jobs bestaan niet, minderwaardige mensen wel.' Hij bedoelt daarmee mensen die 'moedwillig niet willen werken'. Dat schrijft De Morgen. Een opname van de uitspraak werd verspreid door armoedevereniging De Zuidpoort.

Guido Meersschaut (N-VA) deed de uitspraken op de Gentse gemeenteraad, toen schepen van Werk en Activering Rudy Coddens een beleidsnota voorstelde. 'Minderwaardige jobs bestaan niet, minderwaardige mensen wel.' Hij zei dat ook 'gevangenen, mensen die kinderen onteren of inbreken bij ouderen' minderwaardig zijn.

Uitspraken die geen partijstandpunt zijn, maar waar hij blijft achterstaan, aldus Meersschaut in De Morgen. 'Ik heb niemand willen beledigen, maar gewoon gezegd wat ik denk. Ik heb het recht om dat te doen.'

Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) noemt de uitspraak verschrikkelijk en 'jammer genoeg niet strafbaar'. 'Zolang de N-VA zich niet distantieert, zie ik dit als een partijstandpunt'.

Elke Decruyenaerevan Groen hekelt dat N-VA niet reageert. 'Normaal twittert Siegfried Brackelustig vanop de gemeenteraad. Nu kwam er niks.' 'Dit is een partij die de samenleving opdeelt in meerderwaardige en minderwaardige mensen.'

Onze partners