Gent verbiedt vlaggen en symbolen in trouwzaal stadhuis na incident met Grijze Wolven

27/04/16 om 07:53 - Bijgewerkt om 08:07

In Gent zijn de voorschriften verstrengd voor koppels die in het stadhuis in het huwelijk treden. Aanleiding was een incident waarbij een koppel hun trouwakte ondertekende op een vlag van de omstreden Turkse groepering, de Grijze Wolven.

Gent verbiedt vlaggen en symbolen in trouwzaal stadhuis na incident met Grijze Wolven

© belga

Voortaan zijn religieuze vlaggen en politieke symbolen verboden wanneer trouwlustigen op het stadwoord hun ja-woord geven op het Gentse stadhuis. Dat schrijft De Gentenaar. Aanleiding was een huwelijk waarbij de trouwakte ondertekend werd op een vlag van de Grijze Wolven. Dat is een omstreden Turkse groepering, waarvan de vlag goed lijkt op de Turkse vlag.

'De Stad Gent viseert niet alleen de Turkse vlaggen', zegt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD). 'Ook bijvoorbeeld Vlaamse of Gentse vlaggen, kruisbeelden en afbeeldingen van Boeddha kunnen niet. Het enige wat trouwers moeten meebrengen, is hun lief.'

De Grijze Wolven zijn een politiek geïnspireerde beweging, die vooral in de jaren 70 erg gewelddadig tekeer ging. Volgens tegenstanders zijn de Grijze Wolven extreemrechts en fascistisch.

'De scherpe kantjes zijn er ondertussen af', nuanceert politicoloog Dries Lesage in De Gentenaar het gevaar van de groepering. 'Vijftien jaar geleden waren er ook in ons land zware rellen tussen PKK-aanhangers en GrijzeWolven, maar ondertussen is iedereen gematigd geworden en zijn de GrijzeWolvenopgenomen in de Turkse gemeenschap."

Betoging tegen terreur

Het is de tweede keer op korte tijd dat aanhangers van de Grijze Wolven zich laten opmerken in Gent. Begin deze maand was er in de stad een betoging tegen terreur, georganiseerd door de onafhankelijke vzw Enderun.

Hoewel de betoging antipolitiek was, is op foto's toch te zien hoe jongeren de wolvengroet brengen, en werden er tijdens de optocht ook slogans tegen de Koerdische PKK geroepen.

Gent verbiedt vlaggen en symbolen in trouwzaal stadhuis na incident met Grijze Wolven

© Belga

(JH)

Onze partners