Gent stelt behandeling mobiliteitsplan een maand uit na 'vormelijke fout'

27/01/15 om 22:31 - Bijgewerkt op 28/01/15 om 01:38

De Gentse driepartijencoalitie SP.A, Groen en Open VLD besliste op de gemeenteraad om de behandeling van het mobiliteitsplan een maand uit te stellen. Dat gebeurde nadat Veli Yüksel (CD&V) erop had gewezen dat het inspraaktraject te wensen overliet.

Gent stelt behandeling mobiliteitsplan een maand uit na 'vormelijke fout'

Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit © BELGA

"Het mobiliteitsplan van oktober hebben ze post factum met een amendement op een amedement proberen degraderen tot een ontwerpplan", verduidelijkt Veli Yüksel. "Dit gaat niet om een procedurefout, maar over het feit dat het verplicht inspraak- en participatietraject niet is gebeurd. Groen heeft altijd de mond vol van participatie, het is ook het adagium van 'paarsgroen', maar als het erop aankomt merk je daar niets van. Wij vinden dat beschamend en degoutant en beslisten daarom om de bespreking niet aan te vatten."

Door de kritiek van Yüksel besliste Filip Watteeuw (Groen), de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, maandagavond om het agendapunt naar dinsdagavond te verschuiven. N-VA schaarde zich achter de kritiek van Yüksel en besliste om de zaal te verlaten, gevolgd door Vlaams Belang. "Men heeft allerlei vergaderingen op een hoop gesmeten om aan te tonen dat er inspraak was, en indien niet, dat er nog inspraak georganiseerd zou worden, maar dat is 'not done'", aldus Siegfried Bracke (N-VA), oppositieleider in de Gentse gemeenteraad. "Dit haalt nooit de toets van de voogdij en het is erg vreemd dat men dat op de dag van de gemeenteraad moet ontdekken."

'Spelletje'

Bracke, die maandagavond ook al een aantal verslagen eiste die niet raadpleegbaar waren, vraagt zich af of het probleem binnen de maand kan rechtgetrokken worden.

Schepen Watteeuw erkent dat het participatietraject niet formeel werd vastgelegd, maar zegt dat er na de voorstelling op 17 oktober wel degelijk inspraak was en dat er ook wijzigingen in het plan werden aangebracht. "Er is een vormelijke fout gebeurd en we hebben die rechtgezet, maar de oppositie wilde er een spelletje rond spellen", reageert Watteeuw. "Ze verlieten de zaal nog voor ik kon aangeven dat ik een antwoord kan geven. Dat is het bewijs dat men niet geïnteresseerd was in een gesprek. Het is een slag in het gezicht van alle mensen die deelnamen aan vergaderingen en input leverden. Het mobiliteitsplan is een goed plan, we gaan absoluut verder om de leefbaarheid en bereikbaarheid van Gent te garanderen." De invoering van het nieuwe verkeerscirculatieplan is voorzien voor na de zomervakantie 2016. Watteeuw verwacht met het uitstel geen problemen naar timing of budgetten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners