Gennez lanceert nieuwe 'slimme index' met vermogensbelasting bij

03/11/12 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Caroline Gennez stelt een slimme indexkoppeling voor, waar een vermogensbelasting bijhoort. Groen is alvast tegen.

Gennez lanceert nieuwe 'slimme index' met vermogensbelasting bij

© Belga

Caroline Gennez stelt een slimme indexkoppeling voor. Al hoort er wel een vermogensbelasting bij, zo schrijft De Standaard. "Het is hoog tijd dat de federale regering een doorstart maakt", zegt de gewezen sp.a-voorzitster in de krant. Ze erkent graag dat de Belgische economie een ingreep nodig heeft om de loonkostenhandicap aan te pakken.

De SP.A-studiedienst heeft die handicap ook berekend: drie à vier procent. Om daar wat aan te doen, stelt Gennez in De Standaard voor om te grijpen bij de indexkoppeling. Maar omdat de begroting daarvan nadeel zal ondervinden, is het nodig om tegelijk een vermogenswinstbelasting in te voeren, onder het motto: gelijk oversteken. Hoewel de vakbonden en sommige partijen erg gekant zijn tegen het raken aan de index, mogen voor Gennez taboes best sneuvelen, als het maar de juiste zijn. Daarom wil ze terugkeren naar de basics.

Gevoelig voor vakbonden

De index dient om de koopkracht te vrijwaren. Om tegelijk de loonlast voor de bedrijven niet te verhogen, is het voor haar denkbaar om de index niet langer als een percentage van het loon uit te keren, maar in een nettobedrag in centen, dat de gestegen consumptieprijzen compenseert.

Voor vakbonden en meerdere politieke partijen ligt een ingrijpen in het indexmechanisme gevoelig, maar Gennez zegt dat taboes moeten kunnen sneuvelen: "Op voorwaarde dat het de juiste zijn."

Wouter De Vriendt: 'Groen wil niet weten van slimme index van Gennez'

Groen wil niet weten van het idee van Gennez om een slimme index in te voeren, gekoppeld aan een vermogensbelasting. "Gennez is daarmee de eerste SP.A'er die de index in vraag stelt", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. Hij is "bezorgd" en begrijpt niet dat het voorstel in deze fase van de begrotingsonderhandelingen gelanceerd wordt. SP.A-voorzitter Bruno Tobback moet volgens hem nu kleur bekennen.

De Vriendt noemt de slimme indexkoppeling in ruil voor een vermogensbelasting een "koeihandel". "Je koopt geen rechtvaardigheid met onrechtvaardigheid", vindt hij. Groen wil niet raken aan de koopkracht en wijst op het belang van de index. Door dat systeem was België één van de Europese landen die de consumptie tijdens de crisis op peil wist te houden.

In plaats van te morrelen aan de index, wat onvoorspelbare gevolgen kan hebben, pleit Groen voor het verlagen van de loonlasten voor de onderste 50 procent van de lonen. Dat zal volgens De Vriendt zorgen voor extra zuurstof voor de ondernemingen. Op basis van prognoses zorgt een investering van 500 miljoen euro voor 19.000 jobs en een terugverdieneffect van 195 miljoen euro. De nettokost van 300 miljoen kan gecompenseerd worden met een correctere fiscaliteit voor grote vermogens. Groen roept de regering op om vooral daar werk van te maken, besluit Wouter De Vriendt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners