Gennez: 'Het land heeft drie jaar stilgestaan'

30/04/10 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

De SP.A-voorzitster zei tijdens haar 1 mei-toespraak dat het tijd is om weer vooruit te gaan. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw maakte een sombere analyse van de huidige toestand.

Het land heeft drie jaar stilgestaan. Het nu tijd om weer vooruit te gaan. Dat heeft SP.A-voorzitster Caroline Gennez vrijdagavond gezegd tijdens haar 1 mei-toespraak aan de vooravond van het Feest van de Arbeid.

Tijdens haar toespraak in de Gentse Vooruit hekelde Gennez de politieke impasse waarin ons land al een tijd verkeert.

'Er hangt al drie jaar een aswolk boven de Wetstraat. Het land wachtte drie jaar, de regering wou maar niet opstijgen', aldus Gennez.

Ze verwees onder meer naar het uitblijven van een pensioenhervorming, de hervorming van justitie die bleef steken en het onontwarbare communautaire kluwen.

Ze haalde ook het energiebeleid aan, waarbij de federale regering
Electrabel de toelating gaf om de kerncentrales langer open te houden, maar de energiefactuur van de mensen nog altijd even hoog is.

'Drie jaar lang is men bezig geweest de stekker uit België te trekken. Uiteindelijk heeft men de stekker uit de welvaart getrokken', aldus Gennez.

Tweede pensioenpijler voor alle werknemers

Volgens de Vlaamse socialisten is het nu echter tijd om weer
vooruit te gaan. Dat kan door de problemen echt aan te pakken. De SP.A heeft daarvoor een aantal voorstellen uitgewerkt, de zogenaamde visieteksten.

Gennez ijvert onder meer voor eerlijkere belastingen. Volgens de Vlaamse socialisten betalen 80 procent van de Vlamingen teveel belastingen en 20 procent te weinig.

Er zijn volgens de SP.A ook te weinig mensen die kunnen genieten van fiscale aftrekken. 'Wij zijn niet tegen rijkdom, wij zijn tegen armoede', aldus Gennez.

De SP.A-voorzitster herhaalde het pleidooi van de partij voor een veralgemeende tweede pensioenpijler voor alle werknemers zodat mensen de kans krijgen een deel van hun inkomen veilig opzij te zetten bij de overheid.

Daarnaast wil Gennez dat de Inkomensgarantie voor
Ouderen wordt opgetrokken tot de armoedegrens. Daarvoor is 300 miljoen euro nodig.

ABVV-voorzitter schetst somber beeld

In zijn 1 mei-toespraak uitte ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zijn grote bezorgdheid over de politieke situatie.

De Leeuw zei dat we in de diepste economische en financiële crisis sinds decennia zitten. Daar komt nu een diepe politieke crisis bovenop waarvan extreemrechts en separatisten garen zullen spinnen, aldus de voorzitter van de socialistische vakbond.

Volgens De Leeuw zullen verkiezingen niets oplossen, 'wat Alexander De Croo daarover ook denkt'.

'We hebben nu al drie jaar communautair opbod achter de rug voor een 40 jaar aanslepend probleem', aldus De Leeuw. Voor het ABVV moet 'werk, werk, werk' de prioriteit zijn.

Lees meer over:

Onze partners