Gennez blij met 'sociale staatshervorming'

11/10/11 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

SP.A-onderhandelaarster Caroline Gennez is 'heel blij' met de 'sociale staathervorming' waardoor 'we weer vooruit kunnen'.

SP.A-onderhandelaarster Caroline Gennez is "heel blij" dat de formateur en de acht onderhandelende partijen van de zesde staatshervorming "een sociale staatshervorming" hebben kunnen maken. "Dankzij deze staatshervorming kunnen we weer vooruit", zegt Gennez na afloop van de persconferentie van formateur Elio Di Rupo.

De voormalige socialistische voorzitster ziet onder meer in de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid een vooruitgang: "Nu kunnen we nog beter inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en zo meer mensen aan een job helpen", luidt het.

Dat ook de ouderenzorg een homogeen Vlaamse bevoegdheid wordt, met alle voorzieningen voor ouderen in een hand, kan op haar goedkeuring rekenen. "Zo kunnen we de plannen uit het Vlaams regeerakkoord om een maximumfactuur voor rusthuisbewoners in te voeren makkelijker realiseren". Ze voegt er nog aan toe dat ook alle bevoegdheden voor het gezinsbeleid worden overgeheveld naar het Vlaamse niveau. "Dat zorgt ervoor we dat de aanpak van kinderarmoede, één van de prioriteiten van ministers Pascal Smet en Ingrid Lieten, hoger op de agenda kunnen plaatsen", aldus Gennez.

'Fier' op constitutionele hervormingen

Ze is ook "fier" op de constitutionele hervormingen uit het akkoord. "Het zag er lang naar uit dat we het B-H-V-dossier nog jaren als een molensteen rond onze nek zouden moeten meedragen. Nu zowel de kieskring als het gerechtelijk arrondissement gesplitst zijn, hebben we meteen ook bewezen dat we grote hordes kunnen nemen als we maar samen aan de kar trekken. Dat geeft hoop voor de toekomst", vindt Gennez. (Belga/SD)

Onze partners