Genkse schepen Ali Caglar veroordeeld wegens passieve corruptie

Ali Caglar © Belga

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft de Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro. De schepen is ook voor 10 jaar ontzet uit zijn rechten.

De schepen van Openbare werken moest zich samen met de voormalige president van de Hells Angels van de chapter Genk, Fabrizio Muto, en de Nederlandse ondernemer Hendrik Pals voor de rechtbank komen verantwoorden voor passieve corruptie, valsheid in geschriften en het gebruik van een valse factuur.

De schepen liet na om een door Pals betaalde factuur voor verkiezingsdrukwerk aan te geven als een uitgavenpost voor de verkiezingen van 2012. Ook Muto en Pals werden veroordeeld tot respectievelijk achttien maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro.

Jan Swennen, de advocaat Caglar (CD&V), tekent beroep aan tegen zijn veroordeling. Doordat hij in beroep gaat tegen de uitspraak kan de schepen zich in principe verkiesbaar stellen bij de volgende verkiezingen. Of hij dat ook gaat doen, wordt de komende dagen bekeken.

Burgemeester Wim Dries geschrokken

Burgemeester Wim Dries (CD&V) benadrukt in een eerste reactie dat hij de uitspraak van de correctionele rechtbank niet verwacht had. Hij zag de uitspraak in de zaak van zijn partijgenoot niet aankomen. ‘Ik ben geschrokken over wat de rechters hebben beslist’, zegt Dries. ‘Het lijkt me nu belangrijk dat in de eerste plaats Ali en zijn raadsman het vonnis volledig doornemen. Om vervolgens de juiste beslissingen te nemen rond eventuele verdere stappen.’

De bevoegdheden van Caglar werden tijdelijk door de andere CD&V-schepenen overgenomen, omdat de partij het niet aangewezen vond om de schepen in deze legislatuur nog te vervangen. Het is nog onduidelijk hoe het binnen de Genkse CD&V verder moet. ‘Ik heb op dit moment nog geen uitgebreid contact kunnen hebben met Ali noch met onze partij en de collega’s van het schepencollege’, aldus Dries. ‘Ik wil dit eerst grondig bekijken en bespreken.’

Partner Content