Genkse bonden dagen Europese directie voor de rechter

10/01/13 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

De Genkse vakbonden stappen naar de rechter. Volgens hen pleegde de Europese directie contractbreuk.

Genkse bonden dagen Europese directie voor de rechter

© Belga

Vergaderingen tussen de bonden van Ford Genk en de Europese directie van de Amerikaanse autogigant draaiden al eerder uit op een juridisch steekspel. Maar nu hebben de syndicaten volgens hun juridische adviseurs voldoende argumenten bij elkaar gesprokkeld om de Europese directie voor de rechter te halen. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Contractbreuk
Contractbreuk, dat is de reden voor de juridische actie van de vakbonden. De bonden verwijzen daarbij vooral naar het zogenaamde Toekomstcontract, waarin Ford aan haar Genkse medewerkers werkzekerheid beloofde tot 2020, in ruil voor stevige besparingen en een fikse bonus van de Vlaamse regering.

Dat toekomstcontract ligt nu in de vuilnisbak, nadat Ford bekend maakte haar Genkse afdeling te sluiten wegens overcapaciteit. De clausule waarin de directie het heeft over de annulering van het Toekomstcontract, dat zegt dat alles te herbekijken valt bij "grote economische veranderingen", is volgens de adviseurs van de bonden gerechtelijk veel te vaag.

Ruggensteun uit regeringshoek
De vakverbonden voelen zich gesteund door de Vlaamse regering, die bekend maakte bijna 43 miljoen euro subsidie te willen terugvorderen van Ford. Vlaams minister-president Kris Peeters meent dat de Ford-directie de gemaakte afspraken niet is nagekomen.

Een ander element in de aanklacht, is de jaarlijkse capaciteit van 225.000 wagens. Maar volgens verklaringen van de directie, zouden er dit jaar "maar" 123.000 auto's van de Genkse fabrieksband rollen.

De openingszitting staat op de agenda voor 22 januari in het gerechtsgebouw in Tongeren. (EA)

Onze partners