'Gemiddeld gezin verloor 679 euro door rechtse regering' (John Crombez)

16/08/15 om 14:52 - Bijgewerkt op 17/08/15 om 08:31

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is een gemiddeld Vlaams gezin als 697 euro verloren aan de centrumrechtse regeringsmaatregelen. Dat zei hij in VTM Nieuws. Crombez begint binnen twee weken aan een ronde van Vlaanderen in aanloop naar een inhoudelijk congres in december.

'Gemiddeld gezin verloor 679 euro door rechtse regering' (John Crombez)

© VTM Nieuws

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is een gemiddeld Vlaams gezin als 697 euro verloren aan de centrumrechtse regeringsmaatregelen. 'Dat zien we vooral in de energiefactuur. Die is vijf keer verhoogd in één jaar tijd.'

Volgens hem is de taxshift dan ook absoluut geen hervorming te noemen: "Het zijn niet de superrijken, grote fiscale fraudeurs of bedrijven die bijdragen."

Crombez wil het geld gaan halen bij het rijkere deel van de samenleving. Hij pleit voor een taskforce bij de fiscus die zich enkel richt op de superrijken. Volgens hem zou dat makkelijk 200 miljoen euro kunnen opleveren.

Bekijk hier het fragment in VTM Nieuws:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Inhoudelijke vernieuwing

In december houdt sp.a opnieuw een nieuw inhoudelijk congres onder leiding van partijvoorzitter John Crombez, ook al hield de vorige voorzitter Bruno Tobback er in het voorjaar al één.

Voor Crombez is het belangrijk dat de vernieuwing "vanuit de buik" gebeurt en hij wil dan ook "échte discussiecongressen" over belangrijke politieke thema's.

De partij houdt eerst een ronde van Vlaanderen en een ronde van Europa om in debat te gaan met leden en met niet-leden.

'We gaan praten met iedereen die progressief is', aldus Crombez. 'We moeten samen, op een open manier kijken hoe we de problemen van vandaag kunnen aanpakken. Ik sta open voor samenwerking langs de linkerzijde.'

Voor zijn voorganger Bruno Tobback is volgens Crombez in de partijvernieuwing "een stevige rol weggelegd". Crombez hoopt dat Tobback als parlementslid in de oppositie zijn "gave van het woord" ten volle zal benutten.

Bekijk hier het integrale interview in VTM Nieuws.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lees meer over:

Onze partners