Gemeenteraad: Geen aanplakborden in Antwerpen

25/06/12 om 23:34 - Bijgewerkt om 23:34

In Antwerpen komen er voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober geen politieke aanplakborden. Die zijn vervuilend en overbodig, vindt het gemeentebestuur.

De motie om de aanplakborden af te schaffen werd door de gemeenteraad bij meerderheid goedgekeurd. Volgens de verschillende fracties zijn er vandaag de dag voldoende andere manieren om campagne te voeren en zorgt het plakken en overplakken voor vervuiling en verspilling.

'Propere stad'

De vraag om geen politieke aanplakborden meer te plaatsen, kwam enkele weken terug voor het eerst ter sprake in enkele Antwerpse districten. Het schepencollege liet het initiatief vervolgens aan de gemeenteraad.

"Antwerpen is een propere stad en dat mag niet in het gedrang komen door het zwerfvuil en de loskomende affiches die het plakken en overplakken met zich meebrengen", aldus sp.a-fractievoorzitter Jo Vermeulen.

Groen krabbelt terug

Aanvankelijk ondertekenden zowel de meerderheidspartijen sp.a, CD&V, Open Vld en N-VA als oppositiepartij Groen de motie om de borden niet langer te plaatsen, maar die laatste krabbelde uiteindelijk nog terug.

"Ik vrees voor een democratisch deficit, aangezien kleinere partijen weinig andere middelen hebben dan te plakken", zegt Groen-fractievoorzitter Freya Piryns.

Ook Vlaams Belang kant zich tegen het voorstel. Die partij zegt dat ze geen toegang tot advertenties in de media heeft en dus geen eerlijke kans zou krijgen tijdens de campagne.

Stadspersoneel

Eerder was het plan geopperd om de stadsdiensten de plakwerken te laten uitvoeren. Dat stuitte echter op een njet van de stadssecretaris, die naar eigen zeggen de neutraliteit van zijn personeel niet in het gedrang wil brengen. (Belga/TV)

Onze partners