Gemeenten vrezen extra belasting van 300 miljoen euro

De staatshervorming gaat veel Belgen geld kosten. © belga

De gemeenten trekken aan de alarmbel omdat ze vrezen dat de federale regering hen een vennootschapsbelasting van ongeveer 300 miljoen euro zal opleggen.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse gemeenten trekken aan de alarmbel omdat ze vrezen dat de federale regering hen bij de begrotingsbesprekingen voor 2013 een vennootschapsbelasting van ongeveer 300 miljoen euro zal opleggen. Dat staat in De Morgen.

De koepelverenigingen van de Vlaamse, Waalse en Brusselse lokale besturen versturen vrijdag een opvallend schrijven naar de Wetstraat 16 en de partijvoorzitters. In de brief verzetten ze zich tegen een mogelijk plan van Open VLD en MR om de 205 intercommunales in ons land vennootschapsbelasting te laten betalen. Die budgettaire maatregel,
een belasting van 34 procent, kan de staatskas volgens berekeningen van de regering tussen de 250 en 350 miljoen euro opleveren.

“De koepelorganisaties van de gemeentebesturen zijn zeer ongerust over het plan van een aantal meerderheidspartijen om de intercommunales te belasten”, is te lezen in de brief van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en haar Waalse en Brusselse tegenhangers. “We kunnen dit niet aanvaarden. De lokale dienstverlening zal lijden onder deze maatregel.”

In maart van dit jaar legden de liberale partijen het voorstel voor een belasting op intercommunales al eens op tafel. Dat botste toen op een veto van PS en CD&V. (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content