‘Gemeenten misbruiken GAS-boetes om protest de kop in te drukken’

© Belga

Een boete van 350 euro voor het beledigen van een ambtenaar. Een boete van 250 euro omdat u op de leuning van een bankje zit. Een boete van 300 euro omdat u de toeschouwer van een carnavalsstoet ‘plaagt’. De GAS-boetes blijven protest uitlokken. Een dertigtal sociale organisaties klagen aan dat de gemeenten de boetes misbuiken om protest en sociale acties de kop in te drukken.

Door de gemeentelijke administratieve sancties, de zogenaamde GAS-boetes, dreigen fundamentele democratische rechten ondermijnd te worden. Dat schrijven een dertigtal sociaal-culturele bewegingen, die in Vlaanderen actief zijn, in een open brief.

Volgens hen worden de omstreden boetes immers misbruikt om op te treden tegen mensen die op vreedzame wijze actie voeren.

Vreedzaam protest

“De GAS-boetes maken het voor ons moeilijk om sociale acties te organiseren zonder dreiging van sancties. Door vreedzaam protest over dezelfde kam te scheren als kleine criminaliteit of ‘overlast’, doen we onze eigen felbevochten democratische rechten oneer aan”, zo luidt het in de open brief van de organisaties.

Ze halen in hun brief voorbeelden aan van verschillende mensen – zoals een dokter van Geneeskunde voor het Volk, actievoerders van het Daklozen Actie Comité en activisten die opkomen voor sans-papiers – die volgens hen al een GAS-boete in de bus kregen, nadat ze een actie gevoerd hadden die nochtans vreedzaam was verlopen.

Activisme“De aanwezigheid van activisme en bewegingen is een goede graadmeter voor het democratisch gehalte van onze samenleving. Enerzijds duidt hun bestaan op de vrije ruimte die overheden (moeten) geven, om kritische stemmen te laten klinken. Anderzijds is het bestaan van bewegingen een voorwaarde om aan een democratie te werken, waar onrecht kan worden aangekaart en actie kan worden ondernomen om het voor alle burgers een leefbare samenleving te maken”, luidt het voorts.

Eerder lieten ook de Liga voor de Mensenrechten en de jeugdbewegingen Chiro en Scouts zich erg kritisch uit over de GAS-boetes. Volgens de Liga staat de deur wagenwijd open voor machtsmisbruik en is er geen controle op gemeenten die de boetes kunnen uitschrijven om de stadskas te spekken.

De open brief werd onder meer ondertekend door Bond Zonder Naam, Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), Hand in Hand, Kif Kif, Liga voor Mensenrechten, Pax Christi Vlaanderen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vredesactie, Welzijnszorg, zij-kant en FOV – federatie sociaal-cultureel werk. (Belga/EE)

Lees hier de open brief tegen de GAS-boetes van de sociale bewegingen Brussel, zes activisten willen de rechteloze toestand van de sans-papiers aankaarten, door een spandoek aan het balkon te hangen van het hoofdkwartier van de Parti Socialiste. Hoewel de actie vreedzaam verloopt, krijgen alle activisten later een GAS-boete in hun brievenbus.

Antwerpen, een dokter van Geneeskunde voor het Volk krijgt een GAS-boete omdat ze een griepprikactie houdt bij een groep ouderen.

Gent, muzikanten van de Sambaband worden opgepakt omdat in hun buurt enkele ruiten gesneuveld zijn. Ze hebben er niets mee te maken, worden niet vervolgd, maar krijgen wel een GAS-boete.

Antwerpen, het Daklozen Actie Comité krijgt een GAS-boete voor een vreedzame, maar onaangekondigde betoging.

Wij als sociaal-culturele bewegingen gaan niet akkoord met de toenemende penalisering van activisme en organisaties die maatschappijkritiek uitoefenen. Het bewegingswerk in Vlaanderen heeft net de taak om door middel van sociale actie de maatschappij een geweten te schoppen en ze te veranderen.

Het recht op vrije meningsuiting is daarbij essentieel. De GAS-boetes maken het voor ons echter moeilijk om sociale acties te organiseren zonder dreiging van sancties. Door vreedzaam protest over dezelfde kam te scheren als kleine criminaliteit of ‘overlast’, doen we onze eigen felbevochten democratische rechten oneer aan.

De aanwezigheid van activisme en bewegingen is een goede graadmeter voor het democratisch gehalte van onze samenleving. Enerzijds duidt hun bestaan op de vrije ruimte die overheden (moeten) geven, om kritische stemmen te laten klinken.

Anderzijds is het bestaan van bewegingen een voorwaarde om aan een democratie te werken, waar onrecht kan worden aangekaart en actie kan worden ondernomen om het voor alle burgers een leefbare samenleving te maken. Gelijkgestemden versterken elkaar in hun activisme om op een zinvolle en efficiënte manier aan maatschappelijke verandering te werken. Samenlevingen waar dit recht wordt beknot, worden stil, statisch en saai.

Getekend: Bond Zonder Naam, Climaxi – beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, De Maakbare Mens, De Wakkere Burger, Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), FairFin, GetBasic, Hand in Hand, Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS), Kif Kif, Koerdisch Instituut, Liga voor Mensenrechten, LINC, Merhaba, Mobiel 21, Netwerk Bewust Verbruiken, Onafhankelijk Leven, Pax Christi Vlaanderen, Ryckevelde, Samenhuizen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Voedselteams, Vrede, Vredesactie, Waerbeke, Welzijnszorg, Wervel, Zicht op Cultuur², zij-kant, Beweging tegen Geweld – ZIJN, FOV – federatie sociaal-cultureel werk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content