Gemeenten hebben zelf schuld aan tekort strooizout

10/12/10 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Via een speciaal programma zullen de zoutvoorraden beter opgevolgd worden.

Bepaalde steden en gemeenten hebben zelf schuld aan het tekort aan strooizout. Dat meldde het Agentschap Wegen en Verkeer na een spoedvergadering over de zaak.

Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat verschillende gemeenten al zonder strooizout zitten terwijl het winterseizoen pas begonnen is.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, dat instaat voor het strooien op de gewestwegen en autosnelwegen, belegde daarop vrijdag overleg met de diensten van de provinciegouverneurs, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en enkele zoutleveranciers.

Het Agentschap blijkt de bal terug te sturen naar de lokale besturen. Na afloop van de vergadering liet het weten dat het tekort aan strooizout te wijten is aan een 'slechte aanpak' in sommige steden en gemeenten. Volgens de gouverneurs hebben weinig gemeenten lessen getrokken uit de vorige winter.

Betere opvolging voorraden

'Uit de analyse blijkt dat er veel gemeenten zijn die pas op het laatste nippertje zijn gaan aankloppen bij de zoutleveranciers en hun strooiactiviteiten niet optimaal en zuinig uitvoeren. Zij brengen de bevoorrading van zout voor andere gemeenten in het gedrang', zo luidde het vrijdag.

Om de toestand van nabij te volgen, heeft het Agentschap Wegen en
Verkeer een registratieprogramma ontwikkeld waarop elke gouverneur
een overzicht krijgt van de zoutvoorraden in de steden en gemeenten van de provincie.

De gouverneurs roepen de gemeenten op hun winterplan te evalueren en zo zuinig en efficiënt mogelijk te strooien. 'De zoutproblematiek kan niet enkel opgelost worden door extra zout te leveren', aldus het Agentschap Wegen en Verkeer.

Onze partners