Gemeenten bijna zonder geld en ‘2013 wordt financieel nog rampzaliger’

Het debacle met de Gemeentelijke Holding en de economische crisis zetten de gemeenten financieel het water aan de lippen.

Vlaamse steden en gemeenten schrappen in 2012 her en der investeringen en voeren tegelijk de wildste besparingen door in een poging hun begroting in evenwicht te krijgen. Bijna 100 van de 308 Vlaamse steden en gemeenten worden gedwongen de financiële reserves aan te spreken. Dat leert een rondvraag in Het Nieuwsblad.

De besparingsdrift is voor een deel het gevolg van het debacle van de Gemeentelijke Holding dat voor beduidend minder inkomsten zorgt. Ook de heersende economische crisis zorgt voor minder inkomsten en meer uitgaven, vermits inwoners vaker een beroep doen op het OCMW.

‘2013 nog rampzaliger’

“En 2013 wordt voor de lokale besturen financieel nog rampzaliger”, waarschuwt directeur Mark Suykens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Opmerkelijk: ondanks de financiële wurggreep worden tien maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen quasi nergens de gemeentebelastingen verhoogd.

De geldnood scherpt de creativiteit aan. Zo wil de Veurnse burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) na het succes van de staatsbon ook ‘stadsbons’ uitgeven. Om een nieuw sportcomplex en een nieuwe muziekacademie te bouwen, een investering van 11 miljoen euro, wil Verfaillie onderzoeken of hij deze projecten ook kan financieren via de uitgifte van stadsbons. “De burger krijgt een aardig rendement op zijn geld en weet tegelijk dat hij de verdere uitbouw van zijn stad steunt”, voert hij aan. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content