Gemeenschapssenatoren leggen de eed af

13/07/10 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

N-VA-voorzitter Bart De Wever is één van de tien Vlaamse gemeenschapssenatoren.

Na de eedaflegging van de 40 rechtstreeks verkozen senatoren vorige week hebben dinsdag ook de 21 gemeenschapssenatoren de eed afgelegd.

De gemeenschapssenatoren worden door het Vlaams Parlement en het parlement van de Franse gemeenschap naar de Senaat afgevaardigd en hebben dus een dubbel mandaat. Het gaat telkens om tien gemeenschapssenatoren. Daarnaast zetelt er ook een afgevaardigde van de Duitstalige gemeenschap in de Hoge Vergadering.

Aan Vlaamse kant gaat het om Cindy Franssen en Jan Durnez (CD&V), Ludo Sannen en Güler Turan (SP.A), Bart De Wever, Helga Stevens en Liesbeth Homans (N-VA), Bart Tommelein (Open VLD), Mieke Vogels (Groen!) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).

De tien Franstalige gemeenschapssenatoren zijn: Caroline Désir, Muriel Targniom en Olga Zrihen (PS), Jacques Brotchi, Christine Defraigne en Richard Miller (MR), André du Bus de Warnaffe en Dimitri Foudry (CDH), en Marcel Cheron en Zakia Khattabi (Ecolo). De Duitstalige gemeenschapssenator is Louis Siquet (PS).

Op dinsdag 20 juli leggen ook de tien gecoöpteerde senatoren de eed af, waarna de samenstelling van de Senaat volledig is.

Opvolger Muyters

Daarnaast legde dinsdag ook Luc Sevenhans de eed af. Hij is de opvolger van Vlaams minister Philippe Muyters, die vorige week de eed aflegde, maar zijn mandaat niet uitoefent.

Sevenhans was eerder lid van Vlaams Blok/Vlaams Belang en zat voor die partij in de Kamer van 1997 tot maart 2009, toen hij uit de partij stapte.

Onze partners