Gemeenschapsonderwijs mag hoofddoek verbieden

15/03/11 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) mag het dragen van levensbeschouwelijke kentekens, zoals een hoofddoek, zelf regelen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. het verbod blijft wel geschorst door de Raad van State.

Na de hevige discussie over een hoofddoekenverbod in twee Antwerpse scholen begin vorig schooljaar, voerde het GO! een verbod in op het dragen van alle levensbeschouwelijke kentekens in alle scholen van het gemeenschapsonderwijs. Dat verbod zou pas ingaan op 1 september 2011.


Zowat een jaar geleden schorste de Raad van State dat verbod.
Alvorens een definitieve uitspraak te doen, wilde het rechtscollege weten of het GO! bevoegd is om zo'n verbod in te voeren. Volgens een mededeling van het GO! antwoordde het Grondwettelijk Hof positief op die vraag.


"Wij zijn tevreden dat het Grondwettelijk Hof onze bevoegdheden in
deze materie erkent", reageert afgevaardigd bestuurder Raymonda
Verdyck. "Met respect voor de Raad van State ondernemen wij nu geen nieuwe stappen en doen wij geen verdere uitspraken. Hoewel het dossier zowel maatschappelijk als juridisch complex is, kijken wij uit naar de verdere behandeling voor de Raad van State".


De uitspraak verandert niets in de GO! scholen. De beslissing tot
het algemeen verbod werd al door de Raad van State geschorst. De individuele schoolreglementen regelen momenteel het dragen van levensbeschouwelijke tekenen.Onze partners