Gemeenschapsonderwijs: '39 miljoen euro is te weinig'

31/01/13 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Het Gemeenschapsonderwijs noemt de 39 miljoen euro van de Vlaamse regering voor scholenbouw onvoldoende.

Gemeenschapsonderwijs: '39 miljoen euro is te weinig'

© Thinkstock

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vindt het uitgetrokken bedrag van de Vlaamse overheid voor schoolinfrastructuur te weinig. Dat zei de topvrouw van het net op VRT-radio.

GO! hoopte zelf op 82 miljoen euro voor het eigen net, om alle noodlijdende scholen die met een tekort aan ruimte kampen uit de nood te helpen. Het finale bedrag is daarvan slechts de helft en dient om de scholen van alle onderwijskoepels uit de nood te helpen.

De helft van het vrijgemaakte bedrag gaat naar grootstad Antwerpen. Burgemeester De Wever ontvangt zo'n 20 miljoen euro. Gent en Brussel krijgen elk 6 miljoen euro, Asse en Denderleeuw krijgen de rest van het geld. Andere grote steden zoals Mechelen vallen uit de boot.

"Twee miljard voor renovatie"

"Antwerpen en Gent kenden de hoogste noden", erkent Verdyck; "Maar wij hadden zelf ook nog een lange reeks steden en gemeenten op ons lijstje staan die nu naast de prijzen grijpen." Volgens Verdyck gaat het vrijgemaakte geld nu enkel naar scholen, terwijl ook voor extra leerkrachten een budget voorzien moet worden.

Volgens Verdyck lopen de renovatiekosten van bestaande scholen erg hoog op. "Er is nood aan zo'n 2 miljard euro, en dat enkel voor het Gemeenschapsonderwijs en om alle huidige gebouwen in stand te houden", stelt de GO!-topvrouw.

Het gebruik van modulaire units, beter bekend als containerklasjes, zorgt niet voor een duurzame oplossing van het probleem, zegt Verdyck. "Toch kan het vaak niet anders, omdat we veel te laat weten wanneer de centen komen."

De topvrouw van het gemeenschapsonderwijs erkent dat de budgettaire situatie momenteel moeilijk is, maar vraagt de regering niettemin de nodige visie op lange termijn. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners