'Geluidsoverlast in Zaventem? Verhuis luchtverkeer (en jobs) naar Luik of Charleroi'

12/05/14 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet vindt dat de luchthavens van Luik of Charleroi een prima alternatief zijn voor Zaventem als Vlaanderen en Brussel daar klagen over geluidsoverlast.

'Geluidsoverlast in Zaventem? Verhuis luchtverkeer (en jobs) naar Luik of Charleroi'

Melchior Wathelet © Image Globe

Als er te veel geluidshinder is in Vlaanderen en in Brussel, dan zijn er andere oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld Luik of Charleroi." Dat zei staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) in De Ochtend op Radio 1.

De Vlaamse regering diende donderdag een belangenconflict in tegen de "eenzijdige beslissing" van Melchior Wathelet over de aanpassing van de vluchtroutes op Brussels Airport. Door het belangenconflict wordt de beslissing van Wathelet voor 60 dagen geschorst.

Het dossier belandt ook op de tafel van het Overlegcomité van de verschillende regeringen. De Vlaamse regering valt over het feit dat in het nieuwe plan een deel van de geluidshinder van Brussel naar Vlaanderen verschuift, al ontkende Wathelet dat.

"Er zijn enkel meer vluchten over Brussel", zei hij. Daarna opperde hij de mogelijkheid om een deel van de activiteit van Zaventem naar het zuidelijke landsdeel te verschuiven. "Daar is een potentieel dat gigantisch groot is. Wij willen ook meer jobs en economische activiteit in Wallonië", verklaarde hij.

"We hebben veel geïnvesteerd in de luchthavens, dus we zijn bereid om de capaciteit te verhogen." Waals minister-president Rudy Demotte (PS), die eveneens was uitgenodigd in De Ochtend, ging akkoord.

Lees meer over:

Onze partners