‘Geld voor gratis advocaten raakt op’

© Thinkstock

Vorig jaar deden een recordaantal van 200.000 burgers een beroep op het systeem waarbij de overheid opdraait voor hun advocatenkosten. ‘Het budget volstaat niet langer’

Vorig jaar deden een recordaantal van 200.000 minvermogende burgers een beroep op het systeem waarbij de overheid opdraait voor hun advocatenkosten. “Het budget volstaat niet langer”, waarschuwt de Brusselse stafhouder Dirk Van Gerven in De Morgen.

Twaalf jaar geleden werd het pro Deosysteem omgevormd tot het systeem Kosteloze Juridische bijstand (KJB). Daardoor hebben minvermogenden gratis toegang tot het gerecht. Alleen: steeds meer mensen doen een beroep op de KJB. Alleen al in Brussel steeg het aantal aanvragen met 5.000 in enkele jaren tijd. In heel België waren er vorig jaar zelfs meer dan 200.000 aanvragen.

De gebruikers moeten hun advocaat vaak niet zelf betalen of slechts een klein deel, afhankelijk van hun inkomen. Dat gebeurt met gemeenschapsgeld. Vorig jaar kostte dat 68 miljoen euro.

Onderbetaling

Per geleverde prestatie krijgen de advocaten een aantal punten. Eén punt is goed voor 24 euro. “Weinig. De helft van wat een tolk verdient”, zegt Dirk Van Gerven, stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten Balie Brussel (NOAB). Uit protest tegen die ‘onderbetaling’ staken de Franstalige advocaten nu al weken.

Dieven vrij

Daardoor liet de rechter in Brussel al meerdere dieven, die illegaal in ons land verblijven en bij verstek waren veroordeeld tot een jaar cel, weer vrij omdat ze beroep hadden aangetekend, maar door de staking geen advocaat kregen. Pas eind dit jaar moeten ze zich opnieuw aanbieden in de rechtbank. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content