Geïnterneerd? Betaal zelf de rekening

05/04/14 om 12:02 - Bijgewerkt op 06/04/14 om 10:35

Geïnterneerden moeten zelf instaan voor de kosten van hun verblijf. Dat staat in een amendement dat op vraag van Open Vld in de nieuwe interneringswet is geslopen, schrijft De Morgen. De wettekst, een initiatief van senator Bert Anciaux (sp.a), kreeg deze week groen licht in de Senaat.

Geïnterneerd? Betaal zelf de rekening

© Belga

Na de paasvakantie volgt normaal gezien groen licht de Kamer. Opvallend is dat geïnterneerden - of hun familieleden - zelf moeten instaan voor de kosten van hun levensonderhoud. Enkel voor wie het niet kan betalen springt de staat bij.

"Een budgettaire maatregel", legt Open Vld-senator Yoeri Vastersavendts (Open Vld) uit. "De staat moet toch niet altijd opdraaien voor allerhande kosten als de geïnterneerde dat zelf kan?"

Anciaux legt uit dat het amendement een eis van Open Vld is. "Sowieso is eerst nog een koninklijk besluit nodig om dit erdoor te krijgen. Kijk, ik had het er liever ook niet in gehad, maar soms moet je water bij de wijn doen om iets erdoor te krijgen", luidt het.

Hoewel het amendement van Open Vld niet onomstreden blijft, blijken de meeste experts het er volgens De Morgen over eens dat de wet- Anciaux een belangrijke stap voorwaarts is. Dat komt doordat het recht op zorg voor het eerst wordt vastgelegd. In de wet staat namelijk duidelijk dat geïnterneerden een degelijke medische verzorging moeten krijgen met het oog op hun reintegratie in de maatschappij.

Verder is er ook bepaald dat de geïnterneerde zorg op maat moet krijgen. "Hier wordt voor het eerst een fundamenteel recht op zorg verankerd", zegt Henri Heimans, voorzitter van de Gentse commissie voor de Bescherming van de Maatschappij

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners