Geheime veiligheidsplan: federaal parlement veel zwaarder bewaakt

03/02/15 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

Extra camera's, sasdeuren, een bagagescanner en een zwarte lijst voor bezoekers. De beveiliging in het federale parlement wordt zwaar opgetrokken door de terreurdreiging.

Geheime veiligheidsplan: federaal parlement veel zwaarder bewaakt

Siegfried Bracke © Belga

Extra camera's, sasdeuren, een bagagescanner en een zwarte lijst voor bezoekers. De beveiliging in het federale parlement wordt zwaar opgetrokken door de terreurdreiging. Dat leert het nieuwe, geheime veiligheidsplan dat De Morgen kon inkijken.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA)

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

Siegfried Bracke (N-VA) en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) vroegen aan generaal-majoor Harry Vindevogel, de commandant van de militaire politie in het federale parlement, om een nieuw veiligheidsplan op te stellen.

Daarin is sprake van nieuwe bewakingscamera's, extra luidsprekers, sasdeuren, een centrale controlekamer en een verbeterde beveiliging van de ingangen.

De agenten van de militaire politie krijgen ook kogelvrije vesten.

Alle bezoekers krijgen begeleiding en risicopersonen komen op een zwarte lijst.

Tot slot zullen politici en hun medewerkers altijd en overal hun badge van het parlement zichtbaar dragen.

Nog geen definitieve beslissing

Belangrijk is wel dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. Daarover volgt binnenkort nog overleg tussen Bracke, Defraigne en de verschillende partijen. Een moeilijkheid is de kostprijs van de transformatie. Die bedraagt toch tussen 175.000 en 250.000 euro.

Gespannen zenuwen: 3 bomalarmen

De extra beveiliging van het federaal parlement moet niet verbazen. Door de verhoogde terreurdreiging (niveau 3) staan de zenuwen nogal gespannen. Gisteren, maandag 2 februari, was er sprake van vier bommeldingen.

De A12 werd een tijd afgesloten wegens een bomalarm in de Willebroekse dancing Carré, rond de middag werden drie gebouwen van het Europees parlement ontruimd omdat een verdacht voertuig gespot werd en aan het Brusselse parket werd een man opgepakt.

Dat laatste bomalarm bleek een samenloop van omstandigheden. Het alarm werd immers gegeven omdat de man die foto's had genomen aan het gebouw van het federaal parket, in het verleden veroordeeld was voor terrorisme. De man bleek echter een volledig onschuldige reden te hebben om naar het justitiepaleis te komen en bleek enkel een paar selfies te hebben genomen. Hij is na verhoor vrijgelaten.

Onze partners