‘Gehandicapten kunnen dwangsommen eisen van Belgische staat’

Gehandicapten en hun families kunnen de Belgische staat tot dwangsommen laten veroordelen als de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg niet worden weggewerkt.

Dat zegt advocate Véronique van der Plancke na de veroordeling van België door het Europees Comité voor Sociale Rechten. “Het gaat om een reële juridische veroordeling, niet om een morele zoals hier en daar wordt geopperd”, benadrukt de advocate.

“Door het tekort aan opvang voor mensen met een handicap belanden veel Belgische ­gezinnen in problematische situaties.” Dat besluit het Europees Comité voor Sociale Rechten in een rapport.

Een twintigtal belangenverenigingen van mindervaliden trok twee jaar geleden naar het Europees Comité en haalt nu dus gelijk. De verschillende overheden van ons land werden de afgelopen maanden gehoord door het Comité en argumenteerden daar dat de budgetten beperkt zijn door de economische crisis. Die argumentatie werd door de rechtsinstantie van tafel geveegd.

‘Economische crisis geen uitvlucht’

“De verschillende organisaties dringen al twintig jaar aan om meer plaatsen te creëren, zonder resultaat. Het Comité heeft nu duidelijk gesteld dat de economische crisis geen uitvlucht kan zijn en dat die crisis alleszins nog geen twintig jaar duurt”, zegt van der Plancke.

Volgens de Franstalige Ligue des Droits de l’Homme, dat de juridische procedure leidde, is België nu verplicht om een planning op te stellen met daarin het aantal extra opvangplaatsen dat elk jaar zal worden gecreëerd. Het Europees Comité zal dat jaarlijkse controleren.

“Daarnaast kunnen gezinnen naar de rechtbank van eerste aanleg trekken als België in gebreke blijft”, stelt de advocate. “Daar kunnen dwangsommen worden geëist, zoals eerder al gebeurde tegen bijvoorbeeld Fedasil.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content