'Gehandicapte politicus is doodgewoon' (GRIP)

09/07/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

De belangengroep Gelijke Rechten voor Personen met een Handicap (GRIP) reageert positief op het feit dat CD&V Gent een kandidaat met een mentale beperking op de lijst zet.

'Gehandicapte politicus is doodgewoon' (GRIP)

© Belga

GRIP begrijpt niet waar de commotie rond de kandidatuur van Gentenaar Didier Peleman, die op de lijst van CD&V Gent staat, vandaan komt. "Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn", klinkt het bij de belangengroep Gelijke Rechten voor Personen met een Handicap (GRIP). "Peleman heeft het recht om op te komen."

"Wij zijn een voorstander van inclusie. Dat wil zeggen dat wij vinden dat een gehandicapte een volwaardig lid moet zijn van de maatschappij", zegt GRIP-coördinator Patrick Vandelanotte. "Gehandicapten hebben dezelfde burgerrechten en politieke rechten als mensen zonder beperking."

Toch merkt GRIP dat de kandidatuur van Peleman, die trouwens ook actief is bij GRIP, heel wat vragen oproept. "Maar Didier is zelf aan CD&V gaan vragen of hij mocht opkomen. Daardoor verbreekt hij het zwart-witdenken en om dezelfde reden denk ik dat dit geen verkiezingsstunt is. Een handicap is geen defect. Het is niet zo dat je niets kunt als je gehandicapt bent."

GRIP: "Zwart-witdenken is storend"

Er zijn tal van politici die een fysieke beperking hebben, maar Peleman is de eerste die een mentale handicap heeft. "Het is waar dat hij wat trager nadenkt dan iemand anders, maar hij kan wel nadenken. Mits hij voldoende ondersteund wordt, zal hij goed kunnen functioneren. Het lijk dat je ofwel een verstandelijke beperking hebt ofwel verstandig bent. Aan dat zwart-witdenken stoor ik me."

De opmerking dat de belangen van gehandicapten ook verdedigd kunnen worden door politici zonder handicap, gaat volgens Peleman niet op. "Als iemand wil dat er meer aandacht komt voor het milieu, zal hij ook zelf het heft in handen nemen en op een lijst gaan staan. Bovendien heeft Didier veel expertise op het vlak van gehandicapten. Hij is zeer geëngageerd en sociaal. Hij is niet de persoon die zich opsluit in zijn kamertje."

Zelf naar CD&V gestapt

"Didier is de eerste, maar hopelijk niet de laatste. We zullen mensen zoals Didier moeten leren kennen in Vlaanderen. De kiezers beslissen. Als Didier hen kan overtuigen, dan is dat zo."

Veli Yüksel: "Kans op verkiezing eerder klein"

Veli Yüksel, de lijsttrekker van CD&V Gent, weet nog niet welke begeleidingsmaatregelen Peleman precies zal krijgen als hij wordt verkozen. "Dat zullen we na 14 oktober wel bepalen." Wellicht zal hij een persoonlijke coach krijgen.

Verder benadrukt Yüksel dat Peleman zelf naar CD&V is gestapt. "Hij was al erg geëngageerd bij ons. Vandaar zijn voorstel om op te komen. Hij is slechts 1 van de in totaal 51 CD&V-kandidaten. We proberen een zo divers mogelijk team samen te stellen. Dat ligt in de lijn van onze slogan 'Alle Gentenaars inbegrepen'. We kozen hem vanwege zijn engagement, niet wegens zijn beperking."

Ten slotte vindt Yüksel dat er niet te veel op de feiten moet worden vooruitgelopen: "De kans dat hij verkozen raakt is eerder klein." (JC)

Onze partners