Geert Versnick wordt gedeputeerde in Oost-Vlaanderen

© Belga

De Gentse Open VLD-politicus Geert Versnick is door zijn partij aangeduid als “tweede” gedeputeerde in de Oost-Vlaamse provincieraad.

De Gentse Open VLD-politicus Geert Versnick is door zijn partij aangeduid als “tweede” gedeputeerde in de Oost-Vlaamse provincieraad. Zijn partijgenote Hilde Bruggeman wordt “vijfde” gedeputeerde en uittredend gedeputeerde Marc De Buck wordt de eerste drie jaar provincieraadsvoorzitter.

De huidige coalitie (CD&V, Open VLD, SP.A) haalde 39 zetels en sloot al een bestuursakkoord. CD&V levert drie gedeputeerden, Open VLD twee en SP.A één. De bevoegdheden zijn nog niet verdeeld. N-VA haalde bij de verkiezingen 26,1 procent (21 zetels), Groen won twee zetels extra en heeft er samen met Vlaams Belang zes.

Dat er na 24 jaar opnieuw een gedeputeerde uit Gent komt is volgens Geert Versnick een “belangrijk en goed signaal”. “De samenwerking tussen Gent en de provincie, onder meer rond tewerkstelling en cultuur, moet geoptimaliseerd worden”, klinkt het.

Versnick haalde 7.545 voorkeursstemmen en zetelde, op één legislatuur na, sinds 1989 in de Gentse gemeenteraad. Zijn partijgenote Hilde Bruggeman haalde 6.236 voorkeursstemmen en wordt opnieuw gedeputeerde. Eerste gedeputeerde blijft allicht Alexander Vercamer, sinds 1981 provincieraadslid en sinds 1985 gedeputeerde. Vercamer haalde met 10.872 voorkeursstemmen, het hoogst aantal van alle provincieraadskandidaten. In zijn district Deinze is CD&V ook groter dan N-VA.

CD&V beslist woensdagavond wie de eerste, vierde en zesde gedeputeerde wordt. SP.A beslist later nog of uittredend gedeputeerde Peter Hertog zichzelf als derde gedeputeerde opvolgt. De socialisten zouden in de tweede helft van de legislatuur ook de provincieraadsvoorzitter leveren. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content