Geert Neirynck (Vlaams Belang) - Lovendegem-Vinderhoute

17/07/12 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Er zijn heel wat zaken die spelen. Vooreerst is er de inzet om het Vlaams Belang op sterkte te houden in de raad. Dat belang heeft te maken met een andere factor, met name dat de kans bestaat dat de absolute meerderheid meer dan ooit op het spel staat voor de CD&V. Indien die valt kan er een complexe situatie ontstaan in de raad en kan een kleinere partij een rol van betekenis krijgen.

Uiteraard is er het inhoudelijke. Sedert jaren is het politiek debat in de gemeente gesmoord door een onsamenhangend kartel CD&V-N-VA (dat voor 2012 al is ontbonden) dat geen nieuwe projecten van betekenis op de rails heeft gezet. Nog eens zes jaar zo verder gaan is onwenselijk.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Wie de winnaars en de verliezers zullen zijn zal pas duidelijk worden op 14 oktober. Er zijn natuurlijk de 'verwachte' winnaars en verliezers. Het rood-groene-kartel kan niet anders dan winnen. Het stemmenaantal van de twee partijen samen in 2006 zou al moeten volstaan voor drie zetels. Het kartel CD&V-N-VA is uiteengevallen, wat dus maakt dat de 40% van de stemmen herverdeeld zal worden. Dat kan niet anders dan ten koste gaan van de CD&V.

Dat een deel van ons kiespubliek naar N-VA zal trekken is ook verwacht. Hoe sterk zal de N-VA scoren? De partij was in 2010 goed voor 30% in het kanton Zomergem (zonder Lovendegemse kandidaat) maar hoe zet zich dat over op de raad? Wat met Open VLD? De enige zekerheid die er min of meer is, is dat alle partijen die nu zouden opkomen vertegenwoordigd zullen zijn in de raad en dat maakt al een verschil tegenover 2006. Maar er is geen garantie dat de winnaar na 14 oktober een grote rol zal kunnen spelen.

Wat speelt in uw gemeente?

De kern van ons betoog is dienstverlening. Vooreerst is de werking van de politie door de bevolking volledig afgekeurd. Blauw is afwezig in het straatbeeld en dat tot ergernis van de inwoners.

Daarnaast beknibbelt de gemeente op dienstverlening, zoals bij het containerpark waar men het betalende DIFTAR-systeem wil invoeren en er letterlijk gesteld wordt dat er te veel bezoeken zijn van de inwoners. De huisvuilintercommunale heeft er overigens ook een handje van weg (afbouw ophalingen grof huisvuil en huisvuilzakken van slechte kwaliteit).

Tot slot vinden wij dat in onze gemeente een toekomstproject nodig is. In de vorige legislaturen werden de dorpscentra aangepakt maar daar werd verder niks mee gedaan. De realisatie van culturele infrastructuur werd een potje touwtrekken binnen het kartel waardoor de belastingbetaler nu al moet betalen voor het gebrek aan goede infrastructuur. De bestaande sportverenigingen hebben chronisch plaatsgebrek en ruimte voor andere sporten is er al helemaal niet. Kort gezegd: Lovendegem heeft een upgrade nodig. Een upgrade die meer mogelijkheden geeft en die gericht is op de inwoner van onze gemeente. Een Lovendegem 2.0 als het ware. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners