Geert Bourgeois: 'Vervolging discriminatie mag prioriteit worden voor Justitie'

03/12/14 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Bron: Knack

In een interview met Knack geeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn visie op de rol van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. 'Voor het juridische luik hebben we een parket.'

Geert Bourgeois: 'Vervolging discriminatie mag prioriteit worden voor Justitie'

Geert Bourgeois © Saskia Vanderstichelen

U bent de eerste minister-president die heel duidelijk de discriminatie op de arbeidsmarkt heeft veroordeeld.

BOURGEOIS: Dat debat wil ik niet uit de weg gaan. Ik pleit voor gelijke rechten en gelijke plichten. Ook in de moskee, ook bij de andere levensbeschouwingen. Van mij hoeft niemand bloemkool klaar te kunnen maken, maar op de waarden van de verlichting geef ik geen millimeter toe: wie hier zijn leven wil opbouwen, moet zich aan die waarden houden.

Maar wat met discriminatie op de werkvloer?

BOURGEOIS: Ik veroordeel alle vormen van discriminatie. Zowel de discriminatie op de werkvloer als de discriminatie door mensen die hier de sharia willen invoeren. Het is trouwens ook niet juist om alles toe te schrijven aan discriminatie. Deze samenleving biedt veel kansen, maar je moet bereid zijn om ze te grijpen.

Nu doet u wat N-VA'ers altijd doen: van onderwerp veranderen door de focus te verleggen naar het individu.

BOURGEOIS: Ik verander helemaal niet van onderwerp.


Maar wat gaat u doen aan de discriminatie op de werkvloer?

BOURGEOIS: Discriminatie is strafbaar, zo eenvoudig is dat. Al vind ik dat het Interfederaal Gelijkekansencentrum vaker zou moeten proberen te bemiddelen. Soms kan een probleem met een goed gesprek worden opgelost.

U bent nooit een fan geweest van het Centrum.

BOURGEOIS: Nog altijd niet. Ik vind het oké om aan preventie en bemiddeling te doen, maar voor het juridische luik hebben we een parket en een Openbaar Ministerie. Ik weet dat ik tegen de stroom inga, maar dat is de jurist in mij: publieke strafvordering hoort uit te gaan van het parket, niet van een vzw met een raad van bestuur.

Maar zonder het Centrum gebeurt er misschien niets meer.

BOURGEOIS: De minister van Justitie kan beslissen om daar een vervolgingsprioriteit van te maken. Ik zou de eerste zijn om dat toe te juichen.

Een uitgebreid interview met Geert Bourgeois vindt u deze week in Knack.

Onze partners