Geert Bourgeois trekt Vlaamse N-VA lijst in West-Vlaanderen

27/01/14 om 22:38 - Bijgewerkt op 28/01/14 om 00:53

Minister Geert Bourgeois trekt voor N-VA de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen. Over hoe de rest van de lijst ingevuld wordt, wilde hij nog niets kwijt.

Geert Bourgeois trekt Vlaamse N-VA lijst in West-Vlaanderen

© Belga

Bourgeiois maakte bekend dat - zoala verwacht - lijsttrekker tijdens een ontmoeting met de regionale pers in Hertsberge. De N-VA gaat woensdag in een nationaal kiescollege de verschillende namen op de lijsten officialiseren.

Eerste Wereldoorlog

Bourgeois wilde ook weinig kwijt over het programma, maar gaf wel een inkijkje in zijn persoonlijke ambities voor de komende jaren. Hij schoof drie zaken naar voren.

Allereerst is er de herdenking van de Eerste Wereldoorlog waar hij als huidig minister van Toerisme nauw betrokken bij is. Bourgeois blijft staan achter een respectvolle benadering van de herdenking, maar bekijkt ook het economische luik van een positieve kant. "Overal waar er grote gebeurtenissen geweest zijn, hangt een economisch kantje. Vaak is het belang van die sites bij ons ook spontaan ontstaan door de snelle komst van de Britten na de Eerste Wereldoorlog", zei hij. Bourgeois hamert ook nog steeds op de erkenning door Unesco van enkele historische sites langs de Frans-Belgische frontlijn. "Maar dat zal geen gevolgen hebben voor de landbouw. Een grote schuur tegen de herdenkingssite Tyne Cot in Zonnebeke zal er bijvoorbeeld wel niet komen", verzekerde de minister.

Economie

Daarnaast bracht hij twee economische punten naar voren. "We moeten de uitbreiding van de haven van Zeebrugge durven op de agenda zetten", sprak de minister. Bourgeois denkt hier op lange termijn, maar ziet bijvoorbeeld ook een offshore-uitbreiding, zoals in Rotterdam, wel zitten. Hij pleitte ook voor een intensere samenwerking tussen de Vlaamse havens en opperde voor een havenbedrijf Vlaanderen.

Tot slot verwees hij nog eens naar het West-Vlaamse economische klimaat na een slecht rapport van Voka. "Met een sterke industrie, grote KMO's en export naar het buitenland treft de hoge loonkost onze provincie nog zwaarder dan de rest van Vlaanderen", zei hij. Bourgeois herhaalde ook nog eens zijn oproep om nauwer samen te werken met de hogescholen en universiteiten en verwees daarbij naar het innovatieproject Flanders Plastic Vision in Kortrijk, in de nabijheid van de KULAK. (Belga/TV)

Onze partners