Geert Bourgeois kritisch voor N-VA-voorstellen: 'Ik pas voor politiestaat'

02/09/16 om 05:45 - Bijgewerkt om 15:18

"We gaan de rechtsstaat niet overboord gooien om degenen die hem willen vernietigen, aan te pakken". Dat zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Daarmee lijkt hij afstand te nemen van voorzitter Bart De Wever. Hij is ook kritisch voor andere partijgenoten. Eerder lieten ook Hendrik Vuye en Veerle Wouters een dergelijk geluid horen.

Geert Bourgeois kritisch voor N-VA-voorstellen: 'Ik pas voor politiestaat'

Geert Bourgeois © Belga Image

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) geeft in een gesprek met De Standaard aan waar de discussie over de noodtoestand voor hem stopt,

De N-VA maakte begin deze week van de invoering van een systeem van noodtoestand een strijdpunt voor de federale regering.

De coalitiepartners hebben daar bedenkingen bij, want de noodtoestand betekent dat fundamentele rechten en vrijheden opgeschort kunnen worden. Nu trekt ook Vlaams minister-president Bourgeois een duidelijke grens.

"Rechterlijke toetsing van aanhoudingen, telefoontap of huiszoekingen, daar ligt voor mij de grens", zegt Bourgeois aan de krant. "Voor een politiestaat pas ik, maar er is volgens mij nog wel wat extra mogelijk binnen die grenzen. We gaan de rechtsstaat niet overboord gooien om degenen die hem willen vernietigen, aan te pakken."

Kritiek op partijgenoten

Daarmee lijkt hij zich uit te spreken tegen het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om bij een noodtoestand mensen die volgens de ordediensten een potentieel risico vormen, preventief aan te houden, al is het nog niet helemaal duidelijk hoever de partij daarmee wil gaan. Eerder verklaarde De Wever dat de burgemeesters meer beslissingsmacht zouden moeten krijgen. Dat werd geïnterpreteerd als een oproep naar een Belgische Guantanamo. Premier Charles Michel (MR) gaf onomwonden aan dat niet te willen.

Bourgeois spreekt zich uit tegen een algemeen boerkini-verbod, zoals partijgenoten dat hadden geformuleerd. En hij fluit ook N-VA-fractieleider Peter De Roover terug nadat die had voorgesteld om een discussie over het recht op vrije meningsuiting aan te gaan. "Als je over zulke fundamentele zaken praat, toets dat dan alstublieft toch eerst af."

Eerder hadden ook Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters in een opiniestuk op Knack.be hun partijgenoten gewezen op de finesses van de rechtstaat. De covoorzitters van Objectief V, dat in de schoot van N-VA de communautaire motor draaiende moet houden, het 'een wijdverbreid misverstand dat terrorismebestrijding beperkingen aan de vrije meningsuiting noodzakelijk maakt'.

Hendrik Vuye en Veerle Wouters (N-VA)

Hendrik Vuye en Veerle Wouters (N-VA) © Dieter Telemans

'Gelukkig duurt de zomer niet al te lang in onze contreien, anders gingen vrijheid van vergadering, vrijheid van vereniging, recht op privacy, het recht op een eerlijk proces, ... ook allemaal op de schop', zo klonk hun terugblik op de 'zomer van de mensenrechten'.

(Belga/RR/SD)

Onze partners