Geert Bourgeois: 'Het ranzige verhaal van Dewinter slaat niet langer aan'

16/10/12 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

'Nu moeten we nog verder groeien tegen 2014', zegt Geert Bourgeois (N-VA). 'Ik zie niet in waarom de opinie die wij vertegenwoordigen niet stand zou houden.'

Een maand geleden voorspelde u in Knack dat de Open VLD klappen zou krijgen. Die voorspelling is uitgekomen.

Bourgeois: Ik voelde toen al aan dat veel Vlaamsgezinde kiezers die destijds naar de Open VLD zijn getrokken zich een keer te veel bedrogen voelden. De meesten verwachtten veel van Guy Verhofstadt, maar die kon dat niet waarmaken in de regering. Vandaar dat velen van hen nu naar ons zijn teruggekeerd.

Liberalen die durven te beweren dat wij extreemrechts zijn, gaan echt wel te ver. Absolute nonsens. Wat nu nog bij het Vlaams Belang zit, dát is het restant van extreemrechts. De kiezers die naar ons zijn gekomen, zijn dat net niet. Men zou blij moeten zijn dat het speelveld dankzij de N-VA zo veel breder is geworden: tot voor kort speelde een vierde van de kiezers niet mee. Nu doen die dat wel.

Het lijkt er zelfs op dat het rijk van het Vlaams Belang definitief uit is.

Bourgeois: Inderdaad, en dat betekent dat het ranzige verhaal van Filip Dewinter niet langer aanslaat. Ik ken zelf veel oud-VU'ers die destijds naar het VB zijn gegaan en nu naar ons terugkeren. Wat hen ook over de streep heeft getrokken, is het feit dat ze de voorbije jaren bij een partij zaten die niet meespeelde en dat ook niet wou. Meer dan ooit wordt het Vlaams Belang nu gegijzeld door zijn kopman. Dewinter is zowel zijn sterkte als zijn zwakte: zonder hem kan de partij niet en met hem geraakt ze niet vooruit.

Ook de SP.A heeft in veel steden zwaar verloren. Had u dat zien aankomen?

Bourgeois: Ik ben vooral blij dat wij de steden voor een stuk hebben kunnen terugwinnen. Op het einde van de Volksunie waren we daar volledig weggespoeld. Vandaag zijn we de grootste in Antwerpen, Roeselare, Sint-Niklaas, Aalst en Turnhout. Dat bewijst dat de Vlaamse steden niet per definitie socialistisch zijn, dat er ook daar een andere grondstroom is.

Ik geloof trouwens dat we op langere termijn in Vlaanderen - zeker in een meer autonoom Vlaanderen - misschien wel zullen evolueren naar een hertekening van het politieke landschap met twee grote stromingen: centrumlinks en centrumrechts. Nu al namen SP.A en Groen op veel plaatsen samen deel aan de verkiezingen - niet overal met evenveel succes, maar toch. Als wij erin slagen om een centrumrechtse volkspartij te worden, is dat scenario met twee grote stromingen niet meer zo veraf.

In zijn overwinningstoespraak riep Bart De Wever de federale regeringspartijen op om samen met de N-VA een confederale hervorming voor te bereiden. Loopt hij niet wat te hard van stapel?

Bourgeois: Het is goed dat Bart er geen twijfel over laat bestaan dat iets moet veranderen. De enige vraag is of de Franstaligen bereid zullen zijn om daar nu al over te onderhandelen of dat we zullen moeten wachten tot na de verkiezingen van 2014. Onze boodschap is in elk geval duidelijk. (AP)

Het volledige interview met Geert Bourgeois vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners