Geert Bourgeois: 'De Open VLD zal klappen krijgen'

11/09/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur organiseert Geert Bourgeois (N-VA) straks de gemeenteraadsverkiezingen, en hij doet er nog zelf aan mee ook.

Hoe is het met de sfeer in de Vlaamse regering? Tijdens het vorige werkjaar werd er openlijk gebakkeleid over de verdeeltaks, Uplace en de onderwijshervorming en lekten er ook nog een paar bijzonder gênante mails uit.

Geert Bourgeois: Ik kan niet ontkennen dat er binnen de Vlaamse regering een paar ongelukkige incidenten zijn geweest, maar die hebben de sfeer en de verstandhouding zeker niet onderuitgehaald. De N-VA is een zeer loyale partner en zal dat ook blijven.

Ook als de N-VA straks over heel Vlaanderen een eclatante overwinning behaalt, zal u geen groter deel van de koek opeisen in de Vlaamse regering?

Bourgeois: Als we straks heel goed scoren in de steden en gemeenten hebben we nog altijd evenveel zitjes in het Vlaams Parlement en blijven we in de Vlaamse coalitie dus de kleinste partij. Al heeft het natuurlijk altijd wel een psychologisch effect als een van de coalitiepartners het bij verkiezingen heel goed doet. Dan neemt je feitelijke gewicht ontegensprekelijk toe en houden mensen ook meer rekening met je. Maar wat de uitslag ook zal zijn, wij zullen deze Vlaamse regering niet verlammen. Al zullen er onvermijdelijk nationale conclusies aan worden verbonden.

Onvermijdelijk? Het is toch uw eigen partij die kiezers oproept om de premier en zijn ploeg al bij de gemeenteraadsverkiezingen af te straffen?

Bourgeois: Alleen al doordat nationale partijen deelnemen aan lokale verkiezingen krijgen die vanzelf een nationale dimensie. Zelfs als de debatten tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen alleen maar over lokale dossiers gaan, zullen politicologen en journalisten er nog altijd nationale conclusies uit trekken. Dat is ook normaal: bij de federale verkiezingen van 2010 is de N-VA een volkspartij geworden en nu wil iedereen weten of we er ook in geslaagd zijn om een lokale basis uit te bouwen.

We zullen natuurlijk overal een bonus kunnen opstrijken doordat we het nationaal goed doen en veel mensen zich tot ons bekend hebben. Dat willen we straks verzilveren en het lijkt me evident dat de traditionele partijen daarbij klappen zullen krijgen. Vooral de Open VLD dan.

Waarom vooral de Open VLD?

Bourgeois: In de laatste jaren van de Volksunie en nadat die partij ophield te bestaan, zijn heel veel van onze kiezers naar de liberalen gegaan. Nu keren die naar de N-VA terug. Daarnaast zal de Open VLD wellicht ook wel worden afgestraft omdat ze in een belastingregering is gestapt die in Vlaanderen niet eens een meerderheid heeft en geen structurele hervormingen doorvoert. Waarom denkt u anders dat Alexander De Croo zo fulmineert tegen onze verwijzingen naar het federale beleid? Hij is bang, en daar heeft hij alle reden toe.(APE)

Onze partners