Geens: ‘Rechters doen onvermijdelijk aan beleid, maar hen persoonlijk aanvallen kan niet’ (video)

© Belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) erkent dat rechters aan beleid doen – ‘dat is onvermijdelijk’ – maar vindt het niet kunnen dat ze persoonlijk worden aangevallen. Duidelijke kritiek op de campagne die coalitiepartner N-VA lanceerde na de uitspraak van het Brusselse hof van beroep in de zaak rond het visum voor een Syrisch gezin.

De CD&V-minister steunt net als premier Charles Michel (MR) de beslissing van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om geen visum uit te reiken aan een gezin uit het Syrische Aleppo, ook al beval het Brusselse hof van beroep Francken dat.

Precedent

‘De regering denkt na over hoe ze het arrest het best kan uitvoeren’, zei Geens in het VTM-nieuws. ‘Maar een visum uitreiken heeft een dermate grote precedentswaarde dat heel de regering vindt dat we daar nu nog niet tot kunnen overgaan’.

Geens meent dan ook dat het ‘een goede zaak’ is dat de visumkwestie voor het Europees Hof van Justitie komt. ‘Alle landen worden met hetzelfde probleem geconfronteerd’.

Rechterlijk activisme

Na de uitspraak van het hof van beroep, die Francken dus ongelijk gaf in zijn beroep tegen de uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en hem een dwangsom oplegde zolang hij geen visum geeft, lanceerde N-VA een fel bekritiseerde sociale-mediacampagne waarin de partij het heeft over ‘wereldvreemde’ rechters. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelde ‘rechterlijk activisme’.

‘Rechters doen noodzakelijkerwijs aan beleid, dat is onvermijdelijk,’ vindt Geens. ‘Uiteraard staat niet elke beslissing ons aan.’

Polariseren

‘Waar ik wel bang van word, is dat rechters persoonlijk worden aangevallen. Dat kan niet. Iedereen moet op zijn terrein blijven. Het is de Raad van State die zal beslissen of de rechter een verkeerde beslissing heeft genomen.’

Geens vindt ‘dat de N-VA sterk polariseert. Ik vind het fout om dit zo op de spits te drijven. Ik heb constant beslissingen met dwangsommen, maar geef daar geen ruchtbaarheid aan. Men moet niet alles op de spits drijven’, besluit hij.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Mogelijkheden

De CD&V-er werd op de Franstalige omroep RTBF bijgetreden door premier Charles Michel. ‘We onderzoeken alle juridische mogelijkheden, onder meer de storting van de dwangsommen op een geblokkeerde rekening’, aldus Charles Michel, die de noodzaak om geen gemeenschapsmiddelen te verspillen verdedigde.

Net als Geens distantieert de premier zich ‘volledig’ van de campagne van N-VA.

Anarchisme

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten haalde in De zevende dag op Eén zwaar uit naar de N-VA-campagne. Dat ‘vanuit een leidende en verantwoordelijke positie de rechterlijke macht wordt geviseerd’, leidt voor Rutten tot anarchie en willekeur. Ze vindt het gevaarlijk dat ‘één partij kan bepalen hoe de wetten gemaakt worden, hoe ze uitgevoerd worden en hoe de rechters ze moeten uitspreken’. Dan is er volgens haar geen sprake van democratie.

Rutten herhaalde dat de regering en de staatssecretaris de regels moeten volgen, maar dat ze alle rechtsmiddelen kunnen uitputten. ‘Als de leiders de regels niet volgen, waarom moeten de burgers dat dan wel doen?’, vroeg ze zich af. Ze wil de uitspraken ten gronde in het dossier afwachten. Indien er een probleem blijkt, moeten de achterpoorten worden afgesloten, vindt ze.

Oppositie

Ook in het debat met parlementsleden uit meerderheid en oppositie kreeg het beleid van Francken en de campagne van de N-VA veel tegenwind. Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt wees erop dat in het arrest nergens staat dat wie een humanitair visum aanvraagt, dat ook automatisch krijgt. ‘Voor Francken is het niet goed dat vluchtelingen illegaal naar België komen, maar ook niet als ze via wettelijke weg naar ons land komen. Francken heeft de discretionaire bevoegdheid inzake humanitaire visa, maar het probleem is dat hij “minder, minder, minder vluchtelingen” wil’.

Theo Francken (N-VA)
Theo Francken (N-VA)© Belga

Voor Monica De Coninck (SP.A) heeft Francken het recht om te beslissen over de toekenning van humanitaire visa, maar werd de weigering van het visum onvoldoende gemotiveerd. ‘Hij heeft zijn werk niet goed gedaan’, aldus De Coninck, die erop wees dat bij de toekenning van humanitaire visa voor 300 koptische christenen uit Syrië er niemand gewaarschuwd had dat de grenzen daarmee geopend waren.

En zij hadden ook geen familiale banden in België, merkte Nahima Lanjri van meerderheidspartij CD&V op. ‘Het beleid moet een lijn trekken, anders heerst er een gevoel van willekeur’.

Lanjri stelde dat er helemaal geen gevaar is van een toevlucht van vluchtelingen met een humanitair visum. ‘Een humanitair visum is een gunst, geen recht’. Ook zij wees op het probleem van de gebrekkige motivatie. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kreeg driemaal de vraag om de weigering te motiveren, maar er kwam geen antwoord.

Sarah Smeyers (N-VA) erkende dat de motivering van DVZ beter kan, maar ze benadrukte dat de Dienst voor Vreemdelingenbetwistingen zich niet in de plaats van de staatssecretaris mag stellen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content