Geens en Sleurs maken geslachtsverandering zonder operaties mogelijk

Koen Geens © Belga

Als het van minister Koen Geens afhangt, is een geslachtsverandering binnenkort mogelijk zonder medische ingreep of hormonenbehandeling.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) werken aan regels die een juridische geslachtsverandering mogelijk maken zonder dat noodzakelijk sprake is van een hormonenbehandeling, verplichte sterilisatie of geslachtsoperaties. Of daar nog begeleiding bij moet komen kijken, ligt nog niet vast.

“Wetgeving mag geen belemmering zijn om over te gaan tot geslachtsverandering. Er mag dus geen eis tot sterilisatie, medische ingreep of hormonenbehandeling meer bestaan”, stellen Kamerlid Els Van Hoof, Vlaams parlementslid Joris Poschet en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets in naam van CD&V.

Sommige transgenders willen simpelweg niet zo ver gaan met de zware medische ingrepen die de wet nu voorziet. Bovendien zijn de ingrepen niet zonder risico, duur en gaan er vaak lange wachttijden mee gepaard. “Het feit op zich dat men juridisch als vrouw of man erkend wordt, los van bepaalde fysieke kenmerken, volstaat voor sommigen. De erkenning op zich door de overheid is van belang voor hen”, beklemtonen de christendemocraten.

Gesprek met genderteam

Ook N-VA-staatssecretaris Sleurs wil vertrekken vanuit de zelfbeschikking. “De bestaande wet is in strijd met de universele rechten van de mens”, argumenteert ze. België moet voor haar dan ook dringend aansluiting vinden bij landen als Malta, Denemarken, Ierland, Argentinië en Colombia.

De regeling waar Geens en Sleurs aan werken voorziet een verklaring waarin transgenders bijvoorbeeld zouden stellen dat ze al lange tijd aanvoelen dat ze tot het andere geslacht behoren dan dat vermeld op hun geboorteakte, dat ze zich al een tijd gedragen in overeenstemming met dat geslacht en dat ze in de toekomst zo willen blijven leven.

Voor CD&V moet die ondertekende verklaring ook gepaard gaan met minstens één gesprek met een ‘genderteam’, dat de transgenders volledig informeert over de juridische, sociale en psychologische gevolgen van een geslachtsverandering.

Onafhankelijke niet-medische instantie

Geens en Sleurs maken geslachtsverandering zonder operaties mogelijk
© BELGA

Sleurs ziet dat anders. Zij wil een “volledige demedicalisering” en heeft dus louter een gestandaardiseerde brief op het oog. “Deze brief informeert de aanvrager over de rechtsgevolgen en maatschappelijke draagwijdte van de beslissing en het moeilijk omkeerbare karakter door de gerechtelijke terugkeerprocedure”, verduidelijkt ze.

De N-VA-politica ziet verschillende voordelen. “Er is zekerheid dat de informatie op een heldere, kosteloze en neutrale manier wordt aangeleverd zonder oordeel”, klinkt het. “Er moet ook niet gezocht worden naar een onafhankelijke niet-medische instantie die deze informatie moet aanleveren.” Op haar kabinet merkt men daarbij nog op dat transgenders zelf niet meteen vragende partij zijn om een tussenkomst van een genderteam.

Om lichtzinnige of frauduleuze beslissingen tegen te gaan, zou in elk geval een zware gerechtelijke procedure worden ingevoerd om terug te keren naar het oude juridische geslacht.

Wanneer de nieuwe regels aan de ministerraad worden voorgelegd, ligt nog niet vast. (Belga/AVE)

“Het is goed nieuws dat er een regeling komt om juridisch van geslacht te kunnen veranderen zonder noodzakelijke medische ingrepen”, reageert dokter Joz Motmans van het Transgender Infopunt van het UZ Gent. Al is er volgens hem geen enkele reden om zorgverleners bij die procedure te betrekken.


Joz Motmans van het Transgender Infopunt van het UZ Gent zit op de lijn van Sleurs. “Er bestaat geen enkele behandeling of diagnose die ons in staat stelt om over iemands genderidentiteit te oordelen. Dat is een volledig persoonlijk gevoel”, verduidelijkt hij. “Er is geen enkele reden om de hele groep transpersonen naar de zorgverlening te sturen. Dat is wat onzinnig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content