Geens (CD&V): ‘Fusie Brusselse politiezones kan in volgend regeerakkoord staan’

© Belga

Minister van Justitie Koen Geens is voorstander van een fusie van de Brusselse politiezones, maar beseft dat die niet voor meteen is. Dat zegt hij in De Ochtend op Radio vanuit New York, waar hij op werkbezoek is.

De Amerikaanse grootstad heeft één politiezone voor 8,5 miljoen inwoners, terwijl Brussel zes zones telt voor 1,2 miljoen inwoners. Doordat de politie in New York inzet op nabijheidspolitie is het aantal schietpartijen met 30 procent verminderd en zijn het aantal vasthoudingen en fouilleringen sterk gedaald.

‘Er is nog steeds meer criminaliteit in de Verenigde Staten dan in België’, zegt justitieminister Geens. ‘Maar de politie heeft heel wat vooruitgang geboekt en vertrouwen van de burger herwonnen. Er is ook veel minder geweld van politie.’ Hij hoopt met zijn bezoek de Brusselse burgemeesters te inspireren.

Die ziet hij overigens op 13 december samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om de veiligheid in Brussel te verhogen, onder meer door een efficiënte eenheid in commando. Een fusie van de Brussels politiezones ziet hij niet meteen gebeuren, onder meer omdat dat niet in het regeerakkoord staat.

‘Maar dingen die niet in het regeerakkoord staan, kunnen altijd in het volgende regeerakkoord staan. Ik denk wel dat de tijd tussen nu en een volgende regering, wie daar ook in zit, moet gebruikt worden om daar heel ernstig over na te denken. En het is in dat perspectief dat ik samen met collega Jambon in de volgende weken met de Brusselse burgemeesters zal spreken. Het is heel duidelijk -België kennende- dat dit niet voor morgen is, maar wat niet is kan nog komen en het is altijd nuttig om in het buitenland te zien hoe het werkt’, zei Geens.

Partner Content