Geen zwemverbod voor vluchtelingen in Koksijde

25/01/16 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

De gemeente Koksijde gaat dan toch niet over tot een zwemverbod voor vluchtelingen. Dat is beslist tijdens een zitting van het schepencollege maandagmiddag, bevestigt het kabinet van burgemeester Marc Vanden Bussche. Vluchtelingen zullen wel een voorlichtingscursus moeten volgen.

Geen zwemverbod voor vluchtelingen in Koksijde

© BELGA

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) overwoog om een zwembadverbod voor vluchtelingen uit te vaardigen. Hij zei dat na een incident afgelopen zaterdag in het zwembad van Koksijde.

Een 23-jarige Irakees had een 10-jarig meisje vastgenomen, waarop die om hulp riep. De man werd na ondervraging door de politie vrijgelaten, maar alsnog naar een gesloten centrum gebracht. Het incident was voor de burgemeester de druppel die de emmer deed overlopen, na een reeks klachten van inwoners die zich niet meer veilig voelden in het zwembad. Er zouden meldingen zijn badgasten die zich begluurd voelden door vluchtelingen.

Het mogelijke zwembadverbod lokte heel wat reacties uit. Daarover zat het schepencollege maandag samen, enerzijds om te zien of een verbod juridisch kon, anderzijds om eventueel andere maatregelen te nemen. Dat laatste is nu gebeurd. Een zwembadverbod voor vluchtelingen komt er dus niet, maar wel een voorlichtingscursus. Het zwembadreglement wordt ook in het Arabisch vertaald.

Geen verbod, wel voorlichtingscursus

"We eisen dat er de komende maand een voorlichtingscursus gegeven wordt aan alle asielzoekers met duiding over onze Westerse normen en waarden. Daaraan gekoppeld vragen we aan de directie (Fedasil, nvdr) dat de badgasten professioneel begeleid worden als ze naar het zwembad gaan.

Dat tot de rust is teruggekeerd en de gedragscode door iedereen voldoende is gekend. Het zwembadreglement dient nu eenmaal door iedereen gerespecteerd te worden", aldus de burgemeester, die een nultolerantie zal hanteren in het zwembad. "Voor iedereen. Ons huishoudelijk reglement geldt voor alle burgers."

Koksijde herhaalt dat ze zal blijven samenwerken met het asielcentrum en dat al heel wat inspanningen zijn geleverd, zoals een internetverbinding, een spreidingsplan voor lagere scholen, gratis busvervoer voor schoollopende kinderen, workshops afvalbeleid, etc. Inmiddels loopt ook een aanwervingsprocedure voor een integratie-ambtenaar. (Belga/NSK)

Onze partners