Geen witte kerst

24/12/14 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:18

Wie in België in 2014 een witte kerst wil meemaken, zal naar de Ardennen moeten trekken. En ook daar is het vingers kruisen geblazen. 'Misschien sneeuwt het op oudejaar', zegt weerman Frank Duboccage, 'maar de kans is klein.'

Geen witte kerst

© Reuters

Vandaag/woensdag is het al uitkijken naar kerstavond. Smullen van een rijkelijk banket doen we binnenshuis terwijl buiten veel bewolking overheerst en af en toe regen valt. Maar vanaf de kust en in het westen wordt het snel droog, en later wordt het wolkendeken weggetrokken met enkele opklaringen. De maxima bedragen 6 graden in de Ardennen en ongeveer 10 graden elders, bij een matige wind.

Witte Ardennen

Kerstavond verloopt dus droog, bij het ondergaan van de zon zakken de temperaturen tot minima van -1 in Hoog-België en 3 tot 5 graden elders in het land.

Op kerstdag zelf is er evenmin sprake van een sneeuwtapijt. De zon zal af en toe schijnen om in de late namiddag weer plaats te maken voor een bui. Hoog in de Ardennen krijgt die neerslag echter een winters karakter, daar mag men dus hopen op een witte kerst.

De maxima liggen op 3 graden in de Ardennen en zowat 7 graden elders. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig uit west tot noordwest.

Sneeuw op oudejaar

De dagen na kerst vindt een overgang plaats naar winterweer. Vrijdag is het nog rustig en droog met opklaringen en wolkenvelden bij ongeveer 5 graden. Zaterdag is het grijs met regen of natte sneeuw over de westelijke helft van het land en natte sneeuw of sneeuw elders. Er waait bovendien een gure wind. Zondag komen nog enkele winterse buien voor. Volgende week verloopt meestal droog met vorst in de nacht en temperaturen overdag amper boven het vriespunt.

'Of dat stellen sommige modellen toch', zegt weerman Frank Duboccage. 'Andere spreken dat weer helemaal tegen en geven warmere temperaturen aan. Het is inderdaad mogelijk dat we met sneeuw het nieuwe jaar ingaan, maar de kans is klein.'(Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners