'Geen winnaars of verliezers bij nieuwe financieringswet' (studie)

19/01/12 om 09:17 - Bijgewerkt om 09:17

KU Leuven-onderzoekers André Decoster en Willem Sas betreuren de manier waarop hun rapport in de media werd voorgesteld.

'Geen winnaars of verliezers bij nieuwe financieringswet' (studie)

© Belga

In de studie over de nieuwe financieringswet is er geen sprake van winnaars of verliezers", beklemtonen ze in een opiniestuk in De Standaard.

"Het is écht een verschraling van het publiek debat de resultaten voor te stellen als de uitslag van een voetbalmatch", hekelen Decoster en Sas. "Wij hebben niet voorspeld dat Vlaanderen verlies zal lijden met de nieuwe financieringswet. We hebben geprobeerd bloot te leggen welke belangrijke parameters de toekomstige inkomstenstromen zullen bepalen."

Goede hervorming

Niettemin is voor de onderzoekers duidelijk dat het om een goede hervorming gaat. De nieuwe financieringswet beantwoordt aan de vooraf geformuleerde verzuchtingen, terwijl de verliezen en winsten eruit voor alle partijen tot een minimum beperkt worden. De fiscale autonomie is dus "fors" toegenomen, terwijl van perverse effecten of excessieve solidariteit geen sprake meer is.

De responsabilisering is weliswaar licht gedaald, maar die lag in de oude wet al hoog, argumenteren ze voorts. Al stuit vooral de overbelichting van het "winaar-verliezer"-keurslijf hen tegen de borst. Volgens Sas en Decoster zijn de onderhandelaars immers "met brio geslaagd" in het beperken van de verliezen voor alle betrokken partijen.

'Uitspraak De Wever flagrant fout'

"De uitspraak van (N-VA-voorzitter) Bart De Wever toen het akkoord bekend raakte dat 'de Vlaming armer is wakker geworden', met de suggestie dat de transfers naar Wallonië toenemen, blijft daarom flagrant fout. Alleen het Brussels gewest wint", besluiten Decoster en Sas. Los daarvan merken ze nog op dat regionaal verlies nooit kan losgekoppeld worden van de winst geboekt door de federale overheid. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners