Geen Vlaamse sancties voor boycottende burgemeesters

19/05/10 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

Vlaams minister Geert Bourgeois sanctioneert de burgemeesters uit Halle-Vilvoorde niet.

De Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die op 13 juni de verkiezingen boycotten uit protest tegen de niet-splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moeten geen sancties vrezen van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) wees er woensdag in het Vlaams Parlement op dat de organisatie van de verkiezingen op 13 juni een zaak is van de federale overheid.

Zelf is hij om twee redenen niet van plan sancties uit te vaardigen tegen de burgemeesters die weigeren mee te werken aan de organisatie van de verkiezingen. Van de 35 burgemeesters in Halle-Vilvoorde zijn er dat zestien van plan.

Bourgeois verwees voor zijn beslissing naar een resolutie van het Vlaams Parlement, dat in 2004 opriep geen sancties te treffen.

De minister wees er ook op dat de burgemeesters zich beroepen op het arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2003. Volgens het hof is de kiesinrichting en -indeling in Brabant ongrondwettig.

'Het hof heeft 4 jaar de tijd gegeven om tot een grondwettige regeling te komen. Die is er alsnog niet. Ik kan dus alle begrip opbrengen voor die burgemeesters die zeggen dat het voor hen moreel onmogelijk is om mee te werken aan deze verkiezingen', aldus Bourgeois.

Onze partners