Geen verkiesbare plaats voor Bruno Tuybens: 'SP.A maakt verkeerde keuze'

11/02/14 om 09:33 - Bijgewerkt om 11:03

De derde verkiesbare plaats op de SP.A-Kamerlijst in Oost-Vlaanderen gaat naar Sam Van de Putte en niet naar SP.A-Kamerlid Bruno Tuybens. Tuybens reageert misnoegd. 'Dit is niet het moment om te experimenteren.'

Geen verkiesbare plaats voor Bruno Tuybens: 'SP.A maakt verkeerde keuze'

© Belga

SP.A-Kamerlid en gewezen Staatssecretaris Bruno Tuybens reageert ontevreden op zijn 'degradatie'. Tuybens hoopte op de derde verkiesbare plaats op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen, maar die is weggelegd voor Sam Van de Putte uit Aalst. Dat schrijft De Morgen.

Maar Tuybens legt zich niet neer bij deze beslissing. "We zetten onze zetel op het spel", schrijft hij in een boze e-mail aan zijn partijgenoten. " Er werd steeds gepleit om de sterkst mogelijke lijsten te vormen. Het is nu niet het moment om te experimenteren", klinkt het.

Geen andere job

Sam Van de Putte uit Aalst zou de derde plek krijgen, achter Karin Temmerman en Dirk Van der Maelen. Hij leidde het verzet tegen de bestuursdeelname en kreeg daarbij de steun van het partijhoofdkwartier. Als 'trouwe soldaat' wordt hij nu beloond voor deze zet.

In een reactie aan De Morgen benadrukt Tuybens dat het om een interne kwestie gaat, al neemt hij zijn bekritiserende woorden niet terug. "De partijleiding wil per se iets terugdoen voor Aalst, maar dat is een verkeerde keuze."

Tuybens haalt bovendien een opvallend argument aan. In tegenstelling tot andere Kamerleden heeft hij geen andere job om op terug te vallen. Eerder was hij bankier bij KBC en voorzitter van Amnesty International Vlaanderen, maar sinds 2005 is hij actief in de nationale politiek en sinds 2007 zetelt hij in de Kamer.

De definitieve beslissing over de SP.A-lijsten volgt volgende week.(AVE)

Lees meer over:

Onze partners