Geen veevoeder besmet met dioxine in België

10/04/13 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Er is geen vrees voor een nieuwe dioxinecrisis in ons land. Een lot besmet veevoeder kon tijdelijk uit roulatie gehaald worden. Het gaat om een alleenstaand geval.

Geen veevoeder besmet met dioxine in België

© Belga

Er is geen enkel risico dat met dioxine besmet veevoeder die een Belgische fabrikant begin deze week ontdekte, in België is verspreid geraakt. Alle loten die zich nog in België bevinden, zijn geblokkeerd. Dat zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het Federaal Voedselagentschap.

"Alles is geblokkeerd bij het bedrijf zelf en bij één operator", aldus de woordvoerster. Delen van de besmette lading voormengsel voor veevoeder werden wel naar verschillende Europese landen uitgevoerd. De betrokken landen werden eerder deze week op de hoogte gesteld, voegt Busschots nog toe.

China

Een Belgische fabrikant van veevoeder trok aan de alarmbel nadat hij in zijn eigen product 40 keer de toegelaten hoeveelheid dioxine had vastgesteld, zo schreef Het Nieuwsblad eerder. De oorzaak van de besmetting zou niet in België liggen, maar in China. Van daaruit werd in december 2012 een lading Tocopherol, of vitamine E, naar ons land gestuurd, om in het veevoeder te verwerken. Die vitamines bleken besmet. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners