Geen subsidies meer voor opvang Tsjernobyl-kinderen

© Image Globe

Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet (SP.A) schrapt de subsidies voor tien vzw’s die gezondheidsvakanties organiseren voor Tsjernobyl-kinderen.

Ook vijf vzw’s die kinderen uit het vroegere Joegoslavië opvangen, krijgen geen subsidies meer. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Zevenentwintig jaar geleden vond de kernramp van Tsjernobyl plaats. Verschillende organisaties halen sindsdien kinderen uit de getroffen regio rond de kerncentrale jaarlijks naar ons land voor een gezondheidsvakantie. Samen met de organisaties die hetzelfde doen voor kinderen uit het vroegere Joegoslavië, ontvingen ze in 2012 in totaal nog 130.000 euro.

Kansarme jongeren in Vlaanderen

Minister Smet schrapt dit jaar de subsidies voor die humanitaire projecten. “Het niet verder subsidiëren van ontvangstprojecten binnen het Vlaams jeugdbeleid is een inhoudelijke keuze”, klinkt het.

“Het Vlaams jeugdbeleid richt zich op activiteiten in de vrije tijd, gedragen door jongeren die hier leven. Vlaanderen kent bijvoorbeeld grote noden voor kansarme jongeren hier. De jeugdarmoede stijgt en de nood aan vrijetijdsbestedingen voor de Vlaamse jeugd nemen toe. Daarom hebben we inhoudelijk gekozen voor de noden van de jongeren die hier leven.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content