'Geen sprake van feestje op resten van gedode jihadisten uit Verviers'

03/06/15 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:52

Politiebaas Catherine De Bolle en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukken dat op de foto's van de autopsie van de twee jihadisten uit Verviers 'geen feestje te zien is.'

'Geen sprake van feestje op resten van gedode jihadisten uit Verviers'

Politiebaas Catherine De Bolle © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en politiebaas Catherine De Bolle hebben de veelbesproken foto's onder ogen gekregen van de autopsie van twee jihadisten. Volgens hen is er 'totaal geen sprake van taferelen zoals die door sommige media suggestief werden omschreven', maar is het gedrag van de personen op de foto wel 'verwerpelijk en onaanvaardbaar'.

Jambon en De Bolle onderstrepen vooreerst dat er geen politiemensen te zien zijn op de foto's. Er is volgens hen ook geen sprake van 'een feestje op de resten van twee gedode jihadisten uit Verviers', zoals her en der gesuggereerd werd.

Ook de Luikse procureur-generaal Christian de Valkeneer - die in de krant La DH nog leek te bevestigen - ontkende intussen op een persconferentie dat er sprake was van 'een feestje bovenop lichamen.'

Onderzoek dringt zich op

'Niettemin is het gedrag van de mensen op de foto verwerpelijk en onaanvaardbaar', onderstrepen minister Jambon en politiebaas De Bolle. Wie zij juist zijn, kan het kabinet-Jambon niet kwijt. Maar een nieuw onderzoek naar 'de betrokkenheid van niet-politiemensen' dringt zich wel op, luidt het.

De Algemene Inspectie van de politie zal nog verder onderzoeken of er toch politiemensen betrokken zouden geweest zijn bij de feiten. Ook de vraag of er sprake is van schending van het beroepsgeheim moet nog worden uitgeklaard.

Jambon en De Bolle vragen de pers intussen 'sereen om te gaan met de informatie die op dit ogenblik ter beschikking is.'(Belga/AVE)

Onze partners