'Geen sprake van een totale bevriezing van de lonen' (Milquet)

19/11/12 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

Viceministers Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS) zijn het idee van een totale bevriezing van de lonen als relancemaatregel niet genegen.

'Geen sprake van een totale bevriezing van de lonen' (Milquet)

© Belga

Het kernkabinet zit opnieuw samen in de Lambermont over de begroting voor volgend jaar en de maatregelen om de economie aan te zwengelen. Over de piste om de lonen enige tijd te bevriezen, buiten de indexering, is het laatste woord nog niet gezegd, bleek voor aanvang van de vergadering. Zowel PS-vicepremier Laurette Onkelinx als Joëlle Milquet (cdH) benadrukten het belang van het sociaal overleg.

Nadat het kernkabinet er afgelopen weekend niet in slaagde het orgelpunt op de onderhandelingen te plaatsen, namen de topministers maandagnamiddag opnieuw hun intrek in de ambtswoning van de premier. SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zei zondagnacht al dat een akkoord tegen maandagavond mogelijk moet zijn. Ook Alexander De Croo (Open VLD) acht dat mogelijk, "als iedereen goed doorwerkt".

Het staat nu al vast dat er over een aantal zaken nog een hartig woordje zal worden gepraat. Het hoofdstuk relance en competitiviteit moet "met de werknemers" gebeuren "en niet tegen de werknemers", liet Onkelinx horen. "Een relance waarbij aan de lonen wordt geraakt of een verlofdag wordt afgenomen, dat gaat niet. Het is hun fout niet", luidde het.

Ook voor haar cdH-collega Milquet liggen er nog verschillende punten op tafel die moeten worden geregeld. Ze is akkoord dat de loonkloofhandicap moet worden aangepakt, maar er is een nuance tussen vechten tegen die loonkloof en zomaar een bevriezing van de lonen opleggen, stelde Milquet. "Geen sprake van een totale bevriezing gedurende acht of zes jaar", luidde het.

Sociaal overleg

Beide vicepremiers benadrukten het belang van het sociaal overleg in ons land. "Het zorgt ervoor dat we er relatief beter uitkomen dan vele andere Europese landen", stelde Onkelinx. Milquet zit op dezelfde lijn. "Er is geen sprake van het sociaal overleg in de feiten te schrappen. De regering kan niet alles opleggen", klonk het.

De Croo noemde het belangrijk dat alle partijen begrijpen dat werkgelegenheid de inzet is van de onderhandelingen. "Week na week gaan er jobs verloren en zijn er bedrijven die het water aan de lippen staat", zei de Vlaamse liberaal. De regering moet tonen dat ze niet lijdzaam toekijkt en moet de negatieve trend helpen ombuigen, aldus De Croo. "Als we jobs blijven verliezen, dan zou dat sociale achteruitgang betekenen", vindt hij. (Belga/INM)

Onze partners