Geen sancties voor professor Hendrik Vuye wegens N-VA-kandidatuur

07/02/14 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:24

Yves Poullet, rector van de Universiteit van Namen, is niet van plan professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye ook maar enige sanctie op te leggen naar aanleiding van zijn N-VA-kandidatuur bij de verkiezingen. Niettemin voelt Poullet zichzelf 'niet op zijn gemak' daarmee, herhaalde hij op een persconferentie.

Geen sancties voor professor Hendrik Vuye wegens N-VA-kandidatuur

Yves Poullet, rector van de Universiteit van Namen © Belga

De kandidatuur van professor Vuye zorgde opnieuw voor een kleine mediastorm in Franstalig België, net zoals er eerder al kritiek kwam op zijn nauwe banden met de Vlaams-nationalisten van N-VA. Ook rector Poullet verbergt niet dat hij het liever anders zag, maar zal niet ingrijpen. "Onze universiteit is, zoals het charter voorschrijft, een plek van vrijheid van meningen, van religie. Alle leden van onze gemeenschap hebben dus recht op die vrijheid. Ik kan op geen enkele manier tussenkomen in de beslissing van professor Hendrik Vuye om op een lijst te staan van een partij die beschouwd wordt als democratische partij. We respecteren zijn recht op die vrijheid", klonk het.

'Niet op mijn gemak'

De rector beklemtoonde voorts dat de N-VA-stempel van Vuye geen impact heeft op de inhoud van zijn cursus grondwettelijk recht. "Men kan het vreemd vinden dat een N-VA-lid grondwettelijk recht geeft. Ik verberg ook niet dat ik me daar niet op mijn gemak bij voel. Maar over de inhoud van zijn vak is me geen enkel probleem gesignaleerd. Ik heb Vuye wel herinnerd aan de doelstellingen uit ons universiteitscharter", aldus nog Poullet. "Het is aan hem om zich te positioneren ten aanzien van die doelstellingen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners