'Geen ruimte voor loonsverhoging'

20/05/12 om 12:29 - Bijgewerkt om 12:29

'We willen geen afschaffing van de index, maar laat ons dan wel akkoord gaan dat er geen ruimte is voor een bijkomende loonsverhoging.' Dat zegt Open VLD-kamerfractieleider Patrick Dewael.

'Geen ruimte voor loonsverhoging'

© Belga

Patrick Dewael (Open VLD): Geen ruimte voor loonsverhoging

'De index is wat ze is. We pleiten niet voor een afschaffing van de index, maar we willen wel dat iedereen dan akkoord gaat dat er geen ruimte is voor een loonsverhoging.' Dat zei Patrick Dewael (Open VLD) tijdens het debat tussen kamerfractieleiders in De Zevende Dag. 'We denken dat het nodig is om daarnaast de indexkorf te bekijken en te hervormen.'

Jan Jambon (N-VA): Betaal sociale zekerheid met opbrengst strijd fiscale fraude

'Er is geen enkele partij die aandringt op de afschaffing van de index,' zei Jan Jambon (N-VA). 'We hebben wel de hoogste belastingdruk in heel de wereld. Wij stellen voor om de loonhandicap van ons land aan te pakken door de bijdrage aan de sociale zekerheid progressief te maken. Lage lonen moeten veel minder bijdragen. Gebruik de opbrengst voorzien in de begroting van de bestrijding van de fiscale en sociale fraude om de sociale zekerheid te financieren.'

Karin Temmerman (SP.A): Superbonussen afschaffen

'Loonmatiging, ok. Maar dan moeten ook de superbonussen van bankiers en managers van overheidsbedrijven op tafel komen,' zei Karin Temmerman (SP.A). Volgens Temmerman is een afschaffing van de index niet aan de orde maar moet de indexkorf gemoderniseerd worden. 'Er zit nu nog de kost van de huistelefoon in. Daar zit iets mis.

Raf Terwingen (CD&V) Indexkorf moderniseren

Ook CD&V pleit voor een duurzame modernisering van de indexkorf. 'We moeten de indexkorf in overeenstemming brengen met de huidige realiteit', zei Raf Terwingen. (EE)

Onze partners