Geen parlementaire onderzoekscommissie Panama Papers: ‘Dit verdient beter dan politiek spel tussen N-VA en CD&V’

© Franky Verdickt

Er komt ‘slechts’ een bijzondere commissie met beperktere bevoegdheden. Wat heeft men te verbergen, vraagt Groen zich af.

Er komt geen parlementaire onderzoekscommissie naar de Panama Papers in de Kamer. De fractieleiders houden het bij een bijzondere commissie, dus zonder de uitzonderlijk verregaande bevoegdheden van een onderzoekscommissie.

‘Na een schandaal als #PanamaPapers zou een onderzoekscommissie, met volle onderzoeksbevoegdheden, eigenlijk een evidentie moeten zijn. Blijkbaar niet voor deze meerderheid. Wat heeft men te verbergen?”, vraagt Kristof Calvo, federaal fractieleider Groen, zich af. ‘De vraag van sommigen om een onderzoekscommissie was blijkbaar toch niet zo serieus. N-VA heeft er niet op doorgeduwd’, betreurt hij.

Kristof Calvo
Kristof Calvo© Belga Image

Niet de oppositie, maar wel de Vlaams-nationalisten hadden immers als eerste die mogelijkheid geopperd. Ook de socialistische oppositie zag in eerste instantie meer in een alternatieve commissie die snel van start kan gaan.

Geen documenten

N-VA-fractieleider Peter De Roover toont zich tevreden met de bereikte consensus. Hij hoopt vooral dat de zaak ‘met de passende ernst’ zal worden uitgespit. Bovendien zijn de Panama Papers tot op vandaag niet meer dan krantenartikels, merkt De Roover op. ‘De documenten hebben we nog niet.’

Servais Verherstraeten (CD&V)
Servais Verherstraeten (CD&V)© BELGA

Dat N-VA via Dexiavan wie een dochterbedrijf meer dan 1.600 offshore-bedrijven liet oprichten in Panama – vooral het ACW en coalitiepartner CD&V wilde treffen, ontkent de N-VA’er. ‘Het is niet de bedoeling om met beschuldigende vinger te wijzen, wel om routes voor belastingontwijking af te knippen’, klinkt het. ‘Ervaringen uit het verleden zullen uiteraard wel leerzaam zijn.’

Zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten is vooral blij dat de opdracht voldoende ruim is. ‘Tussenpersonen die een rol speelden, moeten bekeken worden en dat kan in deze commissie. Maar het zal ook gaan over fraudebestrijding en de aanpak van misbruiken met belastingontwijking. Agressieve ontwijking kan voor ons niet.’

Groen verwijt N-VA en CD&V ervan een politiek spel te spelen: ‘Een logische vraag om rechtvaardigheid en transparantie vanuit de bevolking blijft onbeantwoord door een politiek spel tussen N-VA en CD&V. Dit dossier verdient beter.’

Onenigheid

De verschillende fracties in de Kamer konden het moeilijk eens raken over de manier waarop het parlement het fiscale schandaal rond de Panama Papers moet uitspitten. CD&V’er Eric Van Rompuy kreeg vorige week de opdracht om een voorstel uit te werken. Maar hij botste naar eigen zeggen op een totale ‘kakofonie’.

N-VA opperde vorige week als eerste de mogelijkheid van een onderzoekscommissie. Coalitiepartners CD&V, MR en Open VLD willen de zaak ook uitzoeken, maar vonden zo’n verregaande onderzoekscommissie niet het gepaste instrument.

Oppositiepartij Groen trok wel volop mee aan de kar en werkte zelf een voorstel uit. ‘We leggen onze tekst toch neer voor een onderzoekscommissie. Zo kunnen we alsnog snel beslissen om de bijzondere commissie om te vormen’, aldus nog Calvo. Hij zal samen met zijn Ecolo-collega Georges Gilkinet in de commissie zetelen. (Belga/KVDA/SD)

Panama Papers

Een gigantisch datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthult de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en twaalf wereldleiders, allerhande andere politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, celebrities en sportsterren. Knack werkte mee aan #PanamaPapers, het grootste journalistiek onderzoek ooit. De andere Belgische partners waren Mo*, Le Soir en De Tijd.

Lees alles over de Panama Papers in ons dossier.

Partner Content