Geen overeenstemming over Sinksenfoor in Antwerpen

03/05/13 om 19:18 - Bijgewerkt om 19:18

Er is nog geen einde aan de onrust over de geplande verhuis van de Sinksenfoor in Antwerpen. Na de uitspraak van een rechter dat de kermis niet meer op de Gedempte Zuiderdokken mag plaatsvinden, zijn buurtbewoners niet tevreden dat het evenement verhuist naar de Scheldekaaien.

In Antwerpen hebben het stadsbestuur en de omwonenden van de Scheldekaaien nog steeds geen vergelijk gevonden over de al dan niet tijdelijke verhuis van de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar de kaaien. Dit weekend wordt het overleg hervat.

De in het 'Kaaicomité' verzamelde buurtbewoners stappen voorlopig nog niet naar de rechter tegen de beslissing van de stad, maar houden wel vast aan de eisen die ze eerder stelden. Ook de foorkramers zullen bij het overleg betrokken blijven.

Onderhandelde oplossing

Volgens beide partijen verlopen de gesprekken "zeer constructief", maar licht aan het eind van de tunnel is er nog niet. "De stad kan blijkbaar voorlopig niet definitief ja of neen antwoorden op onze eisen", zegt Philippe Jadoul van het Kaaicomité. "Zaterdag praten we verder, voorlopig trekken we niet naar de rechtbank. Dat klinkt misschien naïef, maar we zijn ervan overtuigd dat een onderhandelde oplossing het beste zou zijn voor iedereen."

Alternatieve locaties

De buurtbewoners vragen onder meer dat het stadsbestuur zwart op wit garandeert dat de verhuis naar de kaaien slechts een eenmalige noodoplossing is. Dat lijkt echter bijzonder moeilijk te liggen, aangezien de juridische situatie van de Zuiderdokken allicht niet snel zal opgelost raken en er weinig alternatieve locaties zijn voor de foor.

Daarnaast wil het Kaaicomité ook afdwingbare afspraken in verband met geluidsoverlast, sluitingsuren en parkeervoorzieningen.

De Sinksenfoor vindt dit jaar in principe plaats van 18 mei tot en met 23 juni. De voorbereidingen voor de opbouw zijn inmiddels gestart. (Belga/EE)

Onze partners