Geen nieuwe steenkoolcentrale in Antwerpen

16/09/10 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

Het Antwerps provinciebestuur heeft een milieuvergunning geweigerd voor de bouw van een steenkoolcentrale in de haven.

De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen heeft een milieuvergunning geweigerd voor de bouw van een steenkoolcentrale in de Antwerpse haven.

De Duitse energiereus E.ON wilde de centrale met een bruto elektrisch vermogen van 1100 megawatt bouwen. Dat zou overeen komen met ongeveer acht procent van de elektriciteitsbehoefte van België.

Volgens bestendig afgevaardigde Rik Röttger (SP.A) zou ze jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten, of een equivalent van 3 miljoen auto's.

In juni leverde de federale overheid voor de centrale al een productievergunning af. Voor de bouwvergunning loopt er momenteel een procedure bij de Vlaamse overheid.

Ongunstige adviezen

Voor de milieuvergunning van klasse 1 is de Antwerpse deputatie bevoegd. Op 11 mei diende E.ON bij het provinciebestuur een aanvraag voor een milieuvergunning in.

Na ongunstige adviezen van de stad, de Vlaamse Milieumaatschappij en de afdeling milieuvergunningen van het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur en Energie besliste de deputatie om de milieuvergunning te weigeren.

Volgens Röttger zou de steenkoolcentrale een te grote invloed hebben op het milieu. E.ON wil weliswaar een hoogwaardig technologische steenkoolcentrale bouwen die milieuvriendelijker is dan de huidige steenkoolcentrales, maar volgens de provincie Antwerpen zijn er alternatieven die minder belastend zijn.

Onze partners